• Farebný týždeň- streda- čierna
          • Farebný týždeň- streda- čierna

          • Milí žiaci,

            určite ste si všimli, že dnes máme čierne oblečenie. Chceme ním upozorniť na odpad.

            Triedenie odpadu je jednou z ciest, ako urobiť niečo pozitívne pre ochranu a záchranu nášho životného prostredia. Všetci z nás produkujeme odpad, avšak každý z nás sa môže správať ekologicky a začať s triedením odpadu.

            Do žltých nádob na odpad patria: PET fľaše, igelitové a mikroténové vrecká, fólie a polystyrén.

            Do oranžových nádob na odpad patria: nápojové kartóny, čiže viacvrstvové kombinované obaly od mlieka, mliečnych výrobkov, džúsov a ovocných štiav.

            Do červených nádob na odpad patria: kovové obaly, konzervy, kovové výrobky a súčiastky, alobal a nápojové plechovky.

            Do zelených nádob na odpad patria: nevratné obaly zo skla od nápojov, sklenené nádoby, tabuľkové sklo, sklenené črepy a materiály im podobné.

            Do hnedých nádob na odpad patrí biologicky rozložiteľný odpad, do ktorého patria: kvety, tráva, lístie, drevený odpad zo strihania a orezávania krovín a stromov, pozberové zvyšky z pestovania, zvyšky z ovocia a zeleniny, piliny, drevená štiepka, hobliny a drevený popol.

            V roku 2021 sme na Slovensku vytvorili 2,7 milióna tón komunálneho odpadu. Každý Slovák či Slovenka vyhodili do odpadových nádob 497 kg smetí, čo na deň predstavuje asi 1,4 kg odpadu. Smutné je, že produkcia odpadu každý rok rastie.

            PRIPOMÍNAME, ŽE ZAJTRA JE FARBA ZELENÁ.

                                                                       Karolína Paľová, Ester Kmecová VI.A

             

        • Farebný týždeň- utorok- červená
          • Farebný týždeň- utorok- červená

          • Milí kamaráti!

            Farebný týždeň pokračuje... V pondelok sme si modrou farbou pripomenuli význam vody v našom živote.

            V utorok Vás červenou farbou chceme upozorniť na dôležitosť inej tekutiny – krvi.

            Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo je krv červená? Je to preto, že obsahuje červené farbivo – hemoglobín. Krv je zložená z troch typov buniek:

            -červené krvinky , ktoré prenášajú kyslík do celého tela,

            -biele krvinky, ktoré pohlcujú baktérie, vírusy a parazity,

            -krvné doštičky, ktoré zabezpečujú zrážanlivosť krvi.

            Telo tvorí 8-9 % krvi a rozdeľujeme ju na viacero skupín: A, B, 0, AB.

            Vedeli ste, že 14. júna oslavujeme Svetový deň darcov krvi? Každý zdravý človek nad 18 rokov a 50 kilogramov môže darovať najvzácnejší dar – krv. Neexistuje umelá náhrada krvi – jej jediným zdrojom je človek. Vaša krv môže zachrániť obeť úrazu, pomôcť predčasne narodenému dieťaťu a pri urgentných operáciách môže byť rozhodujúcim faktorom.

            A na koniec zaujímavosť:

            Skúšali ste si niekedy priložiť mušľu k uchu? Vedeli ste, že v skutočnosti nepočujete šum mora, ale šum vlastnej krvi?

                                                                            Michaela Kanavalová, Natália Vargovčíková, Kristína Dvořáková VII.A

        • Farebný týždeň- pondelok- modrá
          • Farebný týždeň- pondelok- modrá

          • Milí kamaráti!

            Ako by ste odpovedali na otázku: Čo je to voda?

            Zaskočila by vás otázka, prečo sa vás pýtame na takú obyčajnú vec?

             Prvák by odpovedal, že voda je v rybníku, vo vodovode – taká obyčajná vec!

             Piataci už vedia, že voda má ti skupenstvá: plynné, kvapalné aj pevné.

            Ôsmakom je známe, že chemická značka vody je H2O.

            Učiteľky slovenčiny by vám povedali, že je to podstatné meno, ženského rodu.

            Matematikári by hneď vypočítali objem.

            Každý však vie, že voda je látka, ktorá všetko oživí.

            Voda na Zemi zaberá asi 2/3 (dve tretiny) celkového povrchu, menej na severnej pologuli, a viac na južnej. Najviac vody je obsiahnutej v moriach a oceánoch – až 96,54 %, preto našu Zem voláme aj Modrá planéta. Zvyšok pripadá na rieky, jazerá, umelé nádrže, podzemnú vodu, vodné pary, vodu v živých organizmoch a ľadovce (tieto predstavujú najväčšiu zásobáreň sladkej vody). Voda na Zemi nie je v stacionárnom stave, neustále sa premieňa. Tento proces sa nazýva kolobeh vody.

            Voda, to sú malé kvapky, ktoré tvoria svet. Spadnú na zem a začnú tancovať nádherný tanec. Na jar oživujú celú prírodu, rastlinky, ktoré by mali vyrásť, aby každý vedel, že krutá zima sa už skončila. V lete tancujú ešte veselší tanec. Niektoré nemajú dostatok síl, a tak sa radšej vyparia. Vyparia sa však s vedomím, že sa o pár dní vrátia a budú sa môcť pripojiť k svojim priateľkám – kvapkám. Musia však počkať na dážď, až vtedy znovu zavítajú na Zem.

            A v zime? V zime je vody na svete najviac. Kvapky sa zmenia na vločky a vychvaľujú sa, že taký tvar, ako majú ony, nemá už nikto na svete.

            To je voda. Vec, bez ktorej by sme si nevedeli predstaviť život.

            Nesmieme zabudnúť na kamarátov, pre ktorých nie je voda samozrejmosťou tak ako pre nás.

            Deti v Afrike musia za vodou prejsť peši aj niekoľko kilometrov. Ani zďaleka ich voda nie je taká čistá ako tá naša. Mnohé deti zomierajú na vážne choroby, ktoré spôsobuje znečistená voda, alebo dokonca na podvýživu a smäd.

            „Vodu neoceníme, dokiaľ nám nevyschne studňa a to platí o všetkom v živote.“  Povedal  Benjamin Franklin. 
             

            Je dôležité vodu nielen chrániť, ale si aj každú kvapku vážiť.

            Kamaráti, myslite na to, keď si dnes pustíte vodu z vodovodu.

            Dušan Čurma, Tobias Boršč, Lukáš Šaffo, IV.A

             

        • ČÍTAJME SI – DETSKÝ ČITATEĽSKÝ MARATÓN
          • ČÍTAJME SI – DETSKÝ ČITATEĽSKÝ MARATÓN

          • Projekt  Čítajme si vznikol v roku 2008 a realizuje ho Linka detskej istoty. Cieľom podujatia je zapojiť čo najväčší počet detí do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú nové technológie.  Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporuje rozvoj osobnosti dieťaťa, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, prehlbuje ich fantáziu a vnímavosť.

            Žiaci našej školy sa počas uplynulého týždňa do tohto čitateľského maratónu zapojili a spoločne si v triedach čítali vybrané knihy či texty.

        • Informácia- obedy od 1.6.2023
          • Informácia- obedy od 1.6.2023

          • Informácia pre žiakov a ich zákonných zástupcov:

            Od 1.6.2023 (štvrtok)  musí mať každý žiak svoj čip pri prevzatí obedu (namiesto lístkov na obed). Za stratu čipu s príveskom sa platí 5€.  Ak žiak nie je v škole, je potrebné ho z obeda odhlásiť - ak žiak nie je odhlásený, je za obed nutné zaplatiť. Obedy sa odhlasujú buď cez Edupage alebo na t.č.: 056 6493 529. 

          • Oznam

          • Riaditeľka školy a celý zbor zamestnancov, vyjadruje v súvislosti s tragickou udalosťou hlbokú sústrasť rodine našich dvoch žiakov. Vyhasnutie životov dvoch mladých ľudí, ktorí boli snaživí žiaci a oddaní kamaráti, istým spôsobom zasiahlo každého z nás.

                        V škole zabezpečujeme skupinovú a individuálnu intervenciu zasiahnutých žiakov a tried.

            Vzhľadom na citlivosť témy sa viac k predmetnej udalosti pre mediálnu obec nebudeme vyjadrovať. Ďakujeme za pochopenie.

        • Športová olympiáda žiakov I. stupňa
          • Športová olympiáda žiakov I. stupňa

          • Dňa 16.5.2023 sa naši žiaci Ivan Peter Takáč a Anastázia Takáčová, zúčastnili Športovej olympiády žiakov I. stupňa základných škôl SŠU Vinné. Na tomto podujatí si zmeralo sily 28 súťažiacich z 14 škôl a naša škola ZŠ J.Bilčíkovej Budkovce sa umiestnila na 1. mieste. Našim reprezentantom veľmi pekne ďakujeme a prajeme im ešte veľa športových úspechov v živote.

        • Športová olympiáda žiakov II. stupňa
          • Športová olympiáda žiakov II. stupňa

          • Spoločný školský úrad so sídlom vo Vinnom a naša ZŠ J. Bilčíkovej Budkovce spolu s obcou Budkovce, dňa 11.5.2023 uskutočnili športové podujatie - Športovú olympiádu žiakov II. stupňa základných škôl SŠU Vinné. Žiai mali možnosť si zašportovať a zmerať si sily v rôznych športových disciplínach: skákanie, hádzanie, prekážková dráha, beh.... . Tejto olympiády sa zúčastnilo 18 súťažiacich z 9 základných škôl: ZŠ J. Bilčíkovej Budkovce, ZŠ Drahňov, ZŠ Jovsa, ZŠ Strážske, ZŠ s MŠ Bežovce, ZŠ s MŠ Vinné, ZŠ s MŠ Zalužice, ZŠ s MŠ Žbince a ZŠ Nacina Ves. Samozrejme patrili k tomu aj medaily, diplomy a krásne vecné ceny. Našu školu reprezentovali žiaci Jozef Dobranský a Kristína Dvořáková. Vďaka ich schopnostiam a húževnatosti sa naša škola umiestnila na 1. mieste, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Fotografie z priebehu olympiády a z ocenenia jednotlivcov i družstiev sú vo fotoalbume.

        • Okresné kolo súťaže Slávik Slovenska 2023
          • Okresné kolo súťaže Slávik Slovenska 2023

          • Najlepší speváci z michalovského okresu sa stretli na Základnej škole Moskovská v Michalovciach, kde sa konalo okresné kolo súťaže Slávik Slovenska 2023. Našu školu reprezentovali Jakub Melnik z 3.A (1.kategória), Jozefína Horváthová zo 6.A (2. kategória) a Alexandra Pavlovová z 9.B (3.kategória). Podali vynikajúce výkony,  hodné stupňov víťazov. Jakub Melnik, ktorý zaujal svojím originálnym spevom, podaním aj choreografiou získal Cenu poroty vo svojej kategórii.  Hodnotenie spevu je svojské a vysoko subjektívne,tak veríme, že ich toto hodnotenie neodradí spievať ďalej. Ďakujeme Jakubovi, Jožke, aj Saške za vzornú reprezentáciu, vieme, že šli naplno a zaspievali najlepšie ako vedeli. Tiež veľmi ďakujeme nášmu bývalému žiakovi Romanovi Benetínovi (1. ročník Konzervatórium Košice - akordeón) za ochotu hudobne sprevádzať našich žiakov na tejto súťaži. Držíme palce, aby mali viac možností predviesť svoj talent.

        • Výtvarná súťaž -CESTIČKA UMENÍM – ČAROVNÝ EGYPT
          • Výtvarná súťaž -CESTIČKA UMENÍM – ČAROVNÝ EGYPT

            1. ROČNÍK CELOSLOVENSKEJ  VÝTVARNEJ  SÚŤAŽE     CESTIČKA UMENÍM – ČAROVNÝ EGYPT

            Organizátor: Základná umelecká škola v Kráľovskom Chlmci

            Máme za sebou prvý ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže Cestička umením - Čarovný Egypt. Do  súťaže sa zapojilo 411 žiakov zo 46 škôl - materských, základných, základných umeleckých aj špeciálnych. Odborná porota si zo všetkých čarovných malieb, kresieb a grafík vybrala 22, ktoré boli ocenené. Ninka Antušová, žiačka 9.B triedy opäť excelovala – získala 1. miesto vo svojej vekovej kategórii. Ninka valcuje celé Slovensko! Znova ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme Ti, aby výtvarné umenie prinášalo do tvojho života iba radosť a potešenie.

            Chcela by som sa poďakovať aj žiačke 6.A triedy Ester Kmecovej, ktorá síce nezískala ocenené umiestnenie, ale taktiež dôstojne reprezentovala našu školu.

            Z vybraných prác súťaže sa uskutoční aj výstava v Regionálnom Múzeu Jozefa Mailátha v Kráľovskom Chlmci, ktorá bude dostupná do 10. júna. Všetkých srdečne pozývame!

            Ing. Jana Wiczmándyová

        • Nová školská kolekcia- objednávanie je spustené
          • Nová školská kolekcia- objednávanie je spustené

          • Máme pre Vás skvelú novinu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsbudkovce/

             

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 24.5. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!  


            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  


            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

        • Stavanie mája
          • Stavanie mája

          • Naša škola podporuje tradície nášho regiónu, ku ktorým patrí aj STAVANIE MÁJA.

            Žiaci prvého stupňa postavili "máj" všetkým krásnym dievčatám, ktoré tu máme, v piatok 28. apríla 2023 za spevu krásnych ľudových piesní. Po ozdobení sme si okolo "mája" zatancovali a potešili sa. S inštaláciou k bránke nám pomohol pán školník s pánom zástupcom. 

            Nech všetci ľudia, čo prechádzajú okolo našej školy vidia, že tu máme veľa pekných dievčat! 🙂

        • ROZPRÁVKOVÁ NOC V ŠKOLE
          • ROZPRÁVKOVÁ NOC V ŠKOLE

          • Niektorí žiaci sa zo školy ponáhľajú domov, iným je v škole tak dobre, že by tam aj spali J. My sme im ten sen splnili a zorganizovali Rozprávkovú noc v škole. Netradične večer 28.4.2023 sa žiaci v dobrej nálade zišli v pavilóne Ľudmily Lakomej-Krausovej, aby zažili noc plnú aktivít, rozprávok a dobrodružstva. Žiaci sa rozdelili do piatich tímov, ktoré mali nielen svoje meno, ale aj erb. Následne súťažili v rôznych  disciplínach: rozprávková reťaz, testy chrabrosti, hľadanie pokladu, skúška odvahy... Večer ukončili nočným kinom a tichým šepotom v triede, ktorá sa zmenila na jednu veľkú detskú izbu.

        •  SLÁVIK SLOVENSKA 2023
          • SLÁVIK SLOVENSKA 2023

          • Z našej školy sa 26. apríla ozýval krásny spev našich Slávikov, lebo práve v tento deň prebiehalo školské kolo tejto celoslovenskej súťaže.

            Stretli sa najlepší speváci z jednotlivých tried a súťažili v troch kategóriách.

            Porota mala ťažkú úlohu – vybrať najlepších z najlepších.

            Nakoniec sa rozhodla takto:

            1. kategória (1.-3. ročník):
            1. miesto: Jakub Melník, 3.A
            2. Sofia Bajužiková, 3.A
            3. Lýdia Rebjáková, 2.A a Daniela Vlasáčová, 1.A
            4. kategória (4.-6. ročník):
            1. Jozefína Horváthová,  6.A
            2. Nina Eštoková, 6.A
            3. Matúš Pešta, 4.A a Katrin Tóthová, 4.A

            3. kategória (7.-9. ročník):

            1. Alexandra Pavlovová, 9.A

            2. Anna Mary Jónyová, 8.A a Natália Vargovčíková, 7.A

            3. Viktória Kuncová, 8.A a Anabela Geciová, 8.A

             

            Mimoriadna cena poroty:

            Kristína Dvořáková, 7.A

            Marián Pavlov, 8.A

            Samuel Ščobík, 8.A

             

            Víťazom blahoželáme a prajeme úspešnú reprezentáciu školy na okresnom kole Slávika!

        • Diskotéka
          • Diskotéka

          • 22. apríla si pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.

            V našej škole si žiaci 5. – 9. ročníka tento deň spojili s príjemným – diskotékou. Pripravili výzdobu, vybrali hudbu a nezabudli ani na súťaže či oblečenie vo farbách Zeme. Počas diskotéky si vyskúšali aj spoločný tanec, ktorým chceli členovia školského parlamentu pripomenúť, že aj pri ochrane našej Zeme je nevyhnutné spojiť sily. Lebo len spoločne dokážeme viac....

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi. Každoročne sa koná 22.apríla už od roku 1970. Tento deň vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na zdrojoch, ktoré nám naša Zem poskytuje. Významu tohto dňa rozumejú aj žiaci základnej školy Júlie Bilčikovej. Chráňme si svoje planétu!

        • ZÁPIS ŽIAKOV DO 1. ROČNÍKA
          • ZÁPIS ŽIAKOV DO 1. ROČNÍKA

          • Chceme vysloviť veľké ĎAKUJEME rodičom našich budúcich prváčikov a našim budúcim prváčikom za prejavenú dôveru. Vážime si, že ste si vybrali našu školu a rozhodli ste sa práve pre nás. Uvidíme sa čoskoro a už teraz sa tešíme na spoluprácu s vami.

            ZŠ Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355 – Vaša škola.

        • Súťaž- t a l e n t * u m e n i e * k u m š t
          • Súťaž- t a l e n t * u m e n i e * k u m š t

          • 18. ROČNÍK CELOSLOVENSKEJ  VÝTVARNEJ  SÚŤAŽE

            Súkromná škola umeleckého priemyslu v Hodruši-Hámroch,
            pod záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky
            zorganizovala 18. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže podnázvom  

            t a l e n t * u m e n i e * k u m š t

            Výtvarná súťaž je určená pre žiakov vyšších ročníkov základných škôl a základných umeleckých škôl. Cieľom súťaže je vzbudiť u žiakov umeleckú tvorivosť, prejaviť zmysel pre fantáziu a estetické cítenie.

            Naša škola sa súťaže zúčastnila po 3-krát a opäť víťazná práca! V kategórii - Výtvarný návrh úžitkového predmetu alebo dekoratívneho predmetu, získala žiačka 9.B triedy Nina Antušová so svojím návrhom secesného náhrdelníka – Vážky 2. miesto. Ninka opäť veľké gratulácie, vážime si a tešíme sa, ako perfektne reprezentuješ našu školu!

            Ing. Jana Wiczmándyová

    • Kontakty

      • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
      • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
      • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
      • 056 6493 529
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje