• Škola v prírode Závažná Poruba - Chata Opalisko
          • Škola v prírode Závažná Poruba - Chata Opalisko

          • V termíne od 30.5. do 03.6.2022 sa 39 žiakov druhého, tretieho,  štvrtého ročníka a 5 pedagógov zúčastnilo Školy v prírode v Závažnej Porube.

                  Spoznali sme krásu Nízkych Tatier a prekrásne okolie Liptovského Mikuláša. Nahliadli do Stanišovskej jaskyne, ktorá je známa tým, že patrí medzi najstaršie  na Slovensku a nie je elektrifikovaná. Chvíľami si žiaci pripadali ako baníci a výskumníci, pretože mali na hlavách čelovky. Skúsili sme si aj ťažkú prácu razičov mincí v neďalekej Mincovničke. Oboznámili sa s históriou výroby mincí a vlastnoručne skúsili dúchať kováčske mechy.  V Liptovskom Jáne  na vlastné oči uverili, že voda vyviera spod zeme. Lieči kožné a reumatické choroby. Žiaci spoznali blahodárne účinky tohto prameňa.  V parku Mini Slovensko videli 15 unikátnych stavieb Slovenska. S úžasom sledovali elektrickú železnicu. Nezľakli sa ani túry na Sedlo, kde sa stúpalo do strmých prevýšenín. Ich pľúca dostali zabrať, aby prijímali čistučkú vôňu lesa a čerstvý horský vzduch. Na   nenáročných  turistických prechádzkach do blízkeho okolia  sme stretli stádo ovečiek s pastierom a jeho zvieracími pomocníkmi.  V uzavretej obore ich očarili srnky, sŕňatá a Daniele. S údivom sledovali plaziaceho  sa hada, spoznávali faunu a flóru regióna Liptov.

                 Navštívili sme rodičovský dom Milana Rúfusa a pani Danka – sprievodkyňa, nám pútavým a precíteným prednesom priblížila a porozprávala o jeho živote a tvorbe. Súčasťou tejto prehliadky je hrob Milana Rúfusa na cintoríne v Závažnej Porube. Náhrobný kameň je otočený smerom k vrcholu Poludnica, kde čerpal námety na svoju literárnu tvorbu. Nechýbali však ani popoludňajšie súťaže  s názvom Chránim, chrániš, chránime, Dopravný kvíz , výroba karnevalových škrabošiek, diskotéka, aktivity a pobyty na čerstvom vzduchu. Podvečerný oddych sme si spríjemnili spevom. Plní zážitkov a nových vedomostí zo Školy v prírode sme sa šťastne vrátili domov s krásnymi spomienkami a neopísateľnými pocitmi.

                 Veríme , že sa tam ešte vrátime, lebo Nízke Tatry sú prekrásne a my Slováci sme na ne právom pyšní.

        • Volejbalový turnaj
          • Volejbalový turnaj

          • V máji na škole prebehol turnaj vo volejbale žiakov 9.A, 9.B triedy a výberu 8 ročníka. Každý utorok žiaci hrali každý s každým. Výsledky turnaja sú takéto:

            1.miesto – výber 8 ročníka

            2. miesto – 9.A trieda

            3. miesto – 9.B trieda

        • Športový deň- Veľké Kapušany
          • Športový deň- Veľké Kapušany

          • Dňa 27.5.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili Športového dňa na Gymnáziu vo Veľkých Kapušanoch. Súťažilo 6 škôl  v 9 disciplínach. 

            Naši žiaci získali nasledovné umiestnenia:

            -volejbal- 1. miesto

            - skok do diaľky -3. miesto (Dobranský)

            - hod na kôš - 1. miesto (Dobranský)

            - stolný tenis - 2. miesto (Antušová)

            - stolný futbal- 3. miesto (Dobranský, Tačarová)

            - stolný hokej- 2. miesto (Tačarová)

            - vrh guľou - 2.miesto (Antušová), 3. miesto (Čurma).

            Celkovo sme obsadili 1. miesto a dostali putovný pohár riaditeľa školy. 

             

             

        • Farebný týždeň
          • Farebný týždeň

          • Milí žiaci!

            Ak sa poobzeráte vôkol seba, určite si všimnete, že náš svet je pestrý, farebný. Viete si predstaviť svet bez farieb? Bol by smutný, jednotvárny. Aby sme si aj my v škole spestrili život, rozhodli sme sa, že od 23. 05. do 27. 05. 2022 bude v našej škole prebiehať Farebný týždeň. Je to týždeň, počas ktorého sa každý deň nosí iná farba oblečenia. Začneme v pondelok modrou farbou, ktorá symbolizuje vodu. Rozpis farieb na jednotlivé dni nájdete na plagáte vo svojej triede. Už teraz sa tešíme na dni plné farieb.





        • SLÁVIK 2022
          • SLÁVIK 2022

          • Spev je naša radosť!

            To si môžu s istotou povedať Jakub Melník z 2.A, Jozefína Horváthová z 5.A a Alexandra Pavlovová z 8.B. Hrou na akordeón ich výborne doprevádzal Roman Benetin z 9.A.

            Títo žiaci vynikajúco reprezentovali našu školu na okresnom kole súťaže SLÁVIK SLOVENSKA 10. mája 2022 na ZŠ Moskovská v Michalovciach.

            O tom, že im to spieva vynikajúco, svedčia aj diplomy:

            Jakub Melník získal Cenu poroty a Alexandra Pavlovová sa umiestnila na 3. mieste.

            Veľmi sa s nimi tešíme a prajeme krásne hlasy aj naďalej! 

        • Hviezdoslavov Kubín 2022
          • Hviezdoslavov Kubín 2022

          • Súťaž v recitácii poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín má už v našej škole dlhoročnú tradíciu a vždy sa, našťastie, nájde zopár odvážlivcov, ktorí sa v nej pokúšajú uspieť a postúpiť . A hoci sa občas zdá, že je výrazných talentov málo, my sme takých hľadali 28. marca 2022 v školskom kole, a celkom úspešne. Tentokrát to vyšlo a „dobre recitovalo“ najmä žiakom VI.A  a to:

            II. kategóriu v poézii okupovali 2. miesto spolužiačky Dominika Berešová a Natália Vargovčíková (VI.A) a 3. miesto obsadil Lukáš Silaj (VI.A).

            V II. kategórii v próze bol úspešný na 3. mieste Stanislav Bajužik (VI.A) a do okresného kola vďaka 1. miestu postúpila Lilli Gregušová (VI.A).

             V III. kategórii v poézii sme mali iba 2. miesto , ktoré získala Alexandra Ferenčíková (IX.B). V tej istej kategórii v próze bolo bohatšie zastúpenie , 3. miesto obsadila Viktória Peštová (IX.B), o 2. miesto sa podelili Bianka Tačarová (VIII. B) a Nina Antušová  (VIII.B) a do okresného kola tejto súťaže postúpila a našu školu reprezentovala Ivana Sabolová (VII.A).

            Napínavé bolo aj pokračovanie v podobe okresného kola tejto postupovej súťaže, ktoré sa uskutočnilo 21. a 22. apríla 2022 v Zemplínskom centre kultúry. Našu školu reprezentovali v I. kategórii žiačky Sofia Bajužiková, 2.A - próza, Vanesa Kmecová, 4.A - poézia a v II. kategórii už spomínané žiačky. Tam si merali sily recitátori z celého okresu a naše súťažiace tentokrát  získali diplomy za účasť a Ivana Sabolová aj „za schopnosť vytvorenia vzťahu, názoru a postoja k textu“.

        • Zemplínska scénická jar 2022
          • Zemplínska scénická jar 2022

          • Po dvojročnej pauze sa náš divadelný súbor Rukavička 29.marca 2022 znova predstavil v okresnom kole súťaže Zemplínska scénická jar v Michalovciach, čo je regionálna prehliadka detskej dramatickej tvorivosti a ochotníckeho divadla. Stále členky divadelného súboru Dominika Dorčáková, Alexandra Pavlovová a Bianka Tačárová spolu s novými členmi a to Stanislavom Bajužíkom a Mariánom Pavlovom postúpili na krajskú prehliadku Detské divadelné Košice, ktorá sa uskutočnila 28.apríla v Centre voľného času Domino. Po niekoľkoročných skúsenostiach s dramatizáciou ľudových rozprávok si tentokrát pripravili divadelné predstavenie s netradičným názvom Ťé Žet Pé, ktoré vzniklo na základe knižnej predlohy autorov Gabriely Futovej a Romana Brata. Našim novým i ostrieľaným mladým hercom za krásnu reprezentáciu ďakujeme .

        • TALENT UMENIE KUMŠT 2022
          • TALENT UMENIE KUMŠT 2022

          • Súkromná škola umeleckého priemyslu v Hodruši-Hámroch, pod záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky organizovala tento rok 17. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže podnázvom  t a l e n t * u m e n i e * k u m š t. Výtvarná súťaž je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl a základných umeleckých škôl. Cieľom súťaže je vzbudiť u žiakov umeleckú tvorivosť, prejaviť zmysel pre fantáziu a estetické cítenie. Víťazkou internetového hlasovania o najkrajšiu prácu súťaže sa tento rok stala so svojou prácou – Prívesok „ Medusa “ žiačka 9.B triedy Janka Paľová. Janke patria obrovské gratulácie a všetkým  - hlavne žiakom našej školy – ďakujeme za úžasnú podporu svojej talentovanej spolužiačky.

            Ing. Jana Wiczmándyová

        • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva 2022
          • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva 2022

          • 13. ročník postupovej súťaže registrovanej na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Svätoplukovo kráľovstvo ožíva 2022 pozostával z troch častí: literárnej, výtvarnej a elektronickej. Vo výtvarnej časti vyhlasovateľ tento rok prijal najviac výtvarných diel v histórii súťaže.

            Sponzorom podujatia bolo Diecézne múzeum v Nitre a súťaž sa konala pod záštitou primátora mesta Nitra Mareka Hattasa.

            Práve výtvarnej časti súťaže sa tento rok zúčastnila  so svojím výkresom na tému: Sila slova a sila meča ako odkaz Svätoplukovho kráľovstva, žiačka 9.B triedy Janka Paľová. Už keď sme Jankin výkres v januári tohto roku posielali do Nitry, tušili sme, že taká úžasná výtvarná práca nemôže ostať bez povšimnutia. Prvé miesto v kategórii žiakov 8. a 9. ročníka z celého Slovenska je zadosťučinením Jankinej trpezlivosti, pracovitosti a nepochybnému výtvarnému talentu a citu.

            Janka, ďakujeme Ti za perfektnú reprezentáciu školy, z celého srdca Ti víťazstvo prajeme  a veľmi sa tešíme, že Ťa máme!

            Ing. Jana Wiczmándyová

        • STAVANIE MÁJA
          • STAVANIE MÁJA

          • Tradícia hovorí, že tam kde sú krásne dievčatá, stojí na 1. mája strom ozdobený stužkami - tzv. MÁJ! Keďže aj do našej školy chodí mnoho krásnych dievčat, postavili sme MÁJA aj tu. V piatok 29. apríla celým školským dvorom zneli ľudové piesne v podaní našich žiakov prvého stupňa. Stužkami ozdobili MÁJ, po triedach i spoločne si zaspievali a potom s pomocou p. školníka ho postavili.

            Prajme si navzájom, aby nás veselá spevavá nálada sprevádzala každý deň! 

        • VESMÍR OČAMI DETÍ 2022
          • VESMÍR OČAMI DETÍ 2022

          • V budove Hvezdárne v Michalovciach boli dňa 4.4.2022 vyhodnotené výtvarné práce regionálneho kola súťaže “VESMÍR OČAMI DETÍ 2022”.

            Porota vybrala v piatich kategóriách po 5 prác postupujúcich priamo do celoslovenského kola. Celoštátne kolo sa bude konať 6. mája 2022 v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove. Okrem toho porota určila v každej kategórii prvé tri miesta. Do súťaže sa tento rok zapojilo 32 škôl, ktoré poslali 274 prác a nás preto veľmi potešilo, že Janka Horňáková žiačka  4.A triedy vyhrala so svojim výkresom „ Kozmonautka Janka a kamaráti“ v II. kategórii 1. miesto. Do celoslovenského kola zároveň postupuje aj výkres Lilli Gregušovej „ Vitaj, človek!“

            Tento rok sa do súťaže zapojili žiaci: Karin Čorňáková, Michaela Kanavalová,  Áron Csörgö, Ľudmila Ganóczyová, Anastázia Takáčová, Sofia Nagyová a Nina Evans. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť,  víťazom držíme palce v celoslovenskom kole a srdečne gratulujeme!

            Ing. J. Wiczmándyová

        • 28.4.2022 – DEŇ NARCISOV
          • 28.4.2022 – DEŇ NARCISOV

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do dobrovoľnej verejnej zbierky Dňa narcisov, ktorú už po 26.krát organizuje Liga proti rakovine Slovenskej republiky. Naše poďakovanie patrí všetkým , ktorí sa zapojili do verejnej zbierky, prispeli finančným darom a na znak spolupatričnosti po celý deň nosili pripnutý žltý narcis. Poďakovanie patrí taktiež žiakom, ktorí venovali svoj čas na túto dobrovoľnú činnosť. Spoločne sa nám v našom regióne podarilo vyzbierať rekordnú finančnú čiastku 16 064,65, ktorá bude použitá na podporu programov prevencie, včasnej diagnostiky a na psychosociálnu pomoc onkologickým pacientom.

        • Noc s Andersenom 2022
          • Noc s Andersenom 2022

          • Konečne sme spali v škole! Noc s Andersenom na Slovensku - 17. ročník medzinárodného podujatia na podporu čítania - oslovila aj nás.  Počas rozprávkovej noci žiaci v troch družstvách súťažili, tvorili, objavovali, vymýšľali...

            Začali sme rozprávkami Statočný cínový vojačik, Čarovný kufor a Sedmokráskou. Žiaci vytvorili plagáty, kamarátom prerozprávali rozprávku a vymysleli rozprávke šťastný koniec. Vedeli ste, že obľúbeným nástrojom pána Andersena boli okrem pera aj malé nožnice, ktorými veľmi rád vystrihoval postavy svojich rozprávok? Alebo, že v Číne nepomáhajú Popoluške holúbky ani myšky, ale zlatá rybka? Veľa iných zaujímavostí sa žiaci dozvedeli z rozprávkového kvízu Dobre vedieť o rozprávkach. V telocvični absolvovali žiaci testy chrabrosti a počas nočnej hry našli poklad. Cena z tomboly sa ušla každému a večer plný aktivít uzavrelo nočné kino.

            Veríme, že podobným dobrodružstvám neodzvonil rozprávkový zvonec a noc v škole zažijeme znova.

        • Aj vy radi spievate?
          • Aj vy radi spievate?

          • U nás spievajú skoro všetci... Dokázali to na školskom kole súťaže Slávik Slovenska. Zistili sme, že máme veľmi radi pieseň Ej, u Budkovci medza – stala sa našou hymnou... :-) 

            Najlepší speváci z triednych kôl sa 20.4.2022 zišli na javisku dramatickej učebne, aby našli najlepších spevákov v troch kategóriách . Porotu tvorili Mgr. Alena Vaľová, Mgr. Erika Vagaská, PaedDr. Eva Pavlovová, PaedDr. Otília Sabolová – mali naozaj veľmi ťažkú prácu hlavne v 2. kategórii, kde súťažilo najviac žiakov.

             Zoznámte sa s víťazmi školského kola:

             – 1. kategória - – 1. – 3. ročník,

            3. miesto- Ľudmila Ganóczyová 3.A, Stanislav Ladič 1.B

            2. miesto – Sofia Bajužiková 3.A

            1. miesto – Jakub Melník 2.A

            - 2. kategória – 4. – 6. ročník

            3. miesto – Kristína Dvořáková 6.A, Natália Vargovčíková 6.A

            2. miesto – Emília Janusková 6.A, Jozefína Horváthová 5.A

            1. miesto – Valéria Kančiová 6.A

            - 3. kategória – 7. – 9. ročník

            3. miesto -  Dominik Kirvej 7.A, Viktória Kuncová 7.A

            2. miesto – Anna Mary Jónyová 7.A

            1. miesto – Alexandra Pavlovová 8.B

            Víťazom blahoželáme a držíme palce našim reprezentantom – žiaci, ktorí vyhrali 1. miesta budú našu školu reprezentovať na okresnom kole 10.5.2022 v Michalovciach. Chceme oceniť aj ostatných, lebo ich spevavá účasť bola tohto roka úplne super – Kiara Fráterová 1.B, Chloe Fráterová 1.B, Emka Repková 2.A, Dušan Čurma 3.A, Lukáš Šaffo 3.A, Andrea Királyová 5.A, Liana Kotorová 5.A, Janka Horňáková 5.A, Lukáš Silaj 5.A, Ema Ščobíková 5.A, Stanislav Bajužik 6.A, Lilli Gregušová 6.A, Michaela Kanavalová 6.A, Daniel Šipoš 6.A, Lea Kissová 6.A, Dominika Berešová 6.A, Simona Királyová 6.A, Lýdia Goroľová 6.A, Júla Kamenská 7.A, Ivana Sabolová 7.A, Anabela Geciová 7.A.

             Nech vám všetkým hlasivky ďalej dobre slúžia a tešíme sa na stretnutie pri iných speváckych súťažiach!

                                                                                                                                                 PaedDr. Otília Sabolová

        • Testovanie 5
          • Testovanie 5

          • Dňa 18. 5. 2022 ( streda) sa uskutoční Testovanie 5 pre žiakov piateho ročníka z predmetov: slovenský jazyk a literatúra a matematika. Bližšie informácie nájdete kliknutím na : testovanie 5_ NUCEM

        • Zamiluj sa do knihy
          • Zamiluj sa do knihy

          • V marci – mesiaci kníh – si členovia Žiackej školskej rady pripravili  pre žiakov I. stupňa milé prekvapenie. Počas 1. vyučovacej hodiny navštívili každú triedu, aby im prečítali krátky úryvok z kníh, ktoré nájdete v školskej knižnici. Veríme, že príbehy o neposlušnej  Kláre, futbalistovi Carlosovi či múdrych kozliatkach inšpirujú malých čitateľov k ďalšej návšteve našej školskej knižnice.

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • „Učiteľ je kompasom, ktorý v deťoch aktivuje magnety zvedavosti, poznania a múdrosti.“                                                                                 Ever Garrison

            Pri príležitosti Dňa učiteľov by sme Vám v mene všetkých žiakov chceli poďakovať za Vašu trpezlivosť a ochotu, za všetko, čo ste nás naučili a ešte stále učíte. Vieme, že sme neboli vždy vzornými žiakmi, ale aj napriek tomu ste to s nami nevzdali a naďalej nám pomáhate predierať sa životom.

            Ďakujeme za všetko, čo ste pre nás urobili. Prajeme Vám krásny Deň učiteľov a ešte veľa trpezlivosti!

                                                                                                           Vaši najšikovnejší žiaci 

            Týmto príhovorom žiaci našej školy spríjemnili Deň učiteľov všetkým pedagogickým a odborným zamestnancom. K milému slovu nezabudli priložiť aj vlastnoručne vyrobené pozdravy (do ich prípravy sa zapojila celá škola) a drobný kvietok.  Ďakujeme!

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Od 14.4.2022 do 19.04.2022 sú veľkonočné prázdniny. Do školy nastupujeme 20.04.2022 (v stredu).Želáme Vám veselú Veľkú noc!

    • Kontakty

      • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
      • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
      • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
      • 056 6493 529
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje