• EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV– 26. september

          • Koniec septembra sa už tradične spája s dátumom 26. september, kedy oslavujeme Európsky deň jazykov (EDJ). Cieľom EDJ je podporiť ľudí, aby sa učili cudzie jazyky a upozorniť tak na ich dôležitosť - podporiť nie len samotnú rozmanitosť jazykov, ale aj rôznorodosť kultúr, názorov a hodnôt.

            We live in different places,
            we speak in many different ways,
            Some things might be different,
            but we are all the same.

            EDJ sme si pripomenuli aj na našej škole počas hodín anglického a nemeckého jazyka. Spolu so žiakmi sme si najskôr vysvetlili význam Európskeho dňa jazykov. Následne sme sa v jednotlivých triedach venovali rôznym aktivitám – rozprávali sme sa o tom, akými všetkými jazykmi vedia žiaci v triede rozprávať; zaspievali sme si pesničky a naučili sa pozdravy z rôznych krajín z celého sveta; v malých skupinkách sme pomocou pojmovej mapy premýšľali nad tým, prečo je dôležité učiť sa cudzí jazyk – následne sme vybrali niektoré nápady, z ktorých sme spolu vyrobili plagáty. Na záver hodiny sme sa za účasť na aktivitách odmenili sladkosťou typickou pre príslušnú krajinu.

            Cieľom našich hodín bolo žiakom priblížiť EDJ, jazykovú a kultúrnu rozmanitosť, ako aj dôležitosť interkultúrneho porozumenia. A preto bolo heslo nášho dňa:

            We all smile in the same language. 

            Wir lachen alle in derselben Sprache.

            Všetci sa smejeme v rovnakom jazyku.

             

          • NÁCVIK EVAKUACIE ŠKOLY

          • Dňa 19.9.2023 sa na základnej škole Júlie Bilčíkovej v Budkovciach uskutočníl ostrý nácvik evakuácie školy.

              Po vyhlasení v rozhlase pani riaditeľlky sme sa rýchlo poberali z tried, kde vonku sme už mali možnosť vidiet hasičov, policajtov, záchrannu službu. Po krátkej dobe sme sa čo najrýchlejšie presunuli na bezpečné miesto (kultúrny dom v Budkovciach), kde sme strávili nejaku dobu. Po kompletnej kontrole školy hasičmi, sme sa mohli opätovne dostaviť do areálu školy, kde nám vysvetlili všetky informácie ohľadom bezpečnostných pokynov.

            Následne prebehla prezentácia hasičskej techniky a ukážka požiarneho útoku. Pre naše deti to bol vzrušujúci,  zároveň príjemný zážitok, z ktorého si odnášaju kopec nových poznatkov a sú pripravené na možnú evakuáciu školy. 

          • EXKURZIA

          • Dňa 13.9.2023 sa žiaci 1.ročníka zúčastnili exkurzie – Náučný chodník a Zelený areál Budkovce. Počas prvej hodiny sme sa oboznámili s pokynmi o bezpečnosti počas exkurzie. Následne sme absolvovali exkurziu, kde sme si počas presunu upevnili poznatky o listnatých a ihličnatých stromoch. Na náučnom chodníku sme si spoločne na informačných tabuliach prečítali, aké živočíchy a rastliny sa nachádzajú v blízkom okolí. Dozvedeli sme sa aj o amerických letcoch v Budkovciach a videli sme aj hrobku rodu Wiczmándy. Plní zážitkov sme sa vrátili do školy.

          • CVIČENIA V PRÍRODE

          • Počasie nám prialo a tak sme spolu s našimi žiakmi strávili deň na čerstvom vzduchu. Zrealizovali sme CVIČENIA V PRÍRODE, počas ktorých si žiaci užili deň naplnený pohybom.

            Na prvej hodine prebehlo poučenie o bezpečnosti počas pobytu na školskom dvore. Neskôr sme sa presunuli do areálu školy, kde sme sa už venovali samotnému pohybu a plneniu úloh  na jednotlivých stanovištiach. Kolektívy tried si vyskúšali rôzne pohybové aktivity a preverili si svoju kondíciu a výdrž.

          • Deň pozitívneho myslenia

          • 13.9.2023

            Deň pozitívneho myslenia je deň, ktorý je venovaný podporovaniu a šíreniu optimistického myslenia. Tento deň je dôležitým pripomenutím, že naše myšlienky a postoj môžu mať silný vplyv na naše zdravie a pohodu. Pozitívne myslenie sme si v škole priblížili tým, že každý zo žiakov si vytiahol svoje jedinečné pozitívne posolstvo.

            PhDr. Ivana Tomovčíková

                psychologička školy

          • Madame Humanité 2023

          • Intercontinental exhibition

            “Vše co je krásné, je zrovna tak užitečné, jako to, co je jen užitečné.“

             

            Umelecká tvorba žiakov a študentov môže dopomôcť k zblíženiu a porozumeniu medzi národmi, medzi rôznymi kultúrami, a taktiež k tomu, že je možné, zaujímavou formou pozdvihnúť všeobecné povedomie o rôznych svetových kultúrach v oblasti umenia, literárnej tvorby, športu i politického diania doma a v zahraničí. Každého asi poteší, keď nájde svoju prácu na medzinárodnej výstave, taktiež  s účasťou i profesionálnych umelcov, ktorí vo svojom obore niečo znamenajú a sú obdarení schopnosťou, rozdávať na výstavách radosť a duchovnú krásu prostredníctvom svojej tvorivej činnosti. Ľudia, ktorí sú schopní podporiť myšlienku „Deti, obeti násilia a teroru“. Cena „Madame Humanité“ sa udeľuje za kultúrnu a umeleckú činnosť a za podporu humanistických a vzdelávacích programov pre deti a mládež vo svete.

            Porota v zložení: František Tomáš Turek – Česko, Gérard Gratadour – Francúzsko, Valerij Gudimenko – Rusko, Aschat Akmetov – Kazachstan, Milan Riecky – Slovensko, Peter Žiga – Česko vybrala najlepšie umelecké práce a udelila im výročnú medailu „Madame Humanité“ pre rok 2023. Nás veľmi potešilo, že medzi ocenenými autormi boli aj žiačky našej školy: Ema Repková s prácou Vysnívaný koník a Nina Antušová s dielom Vyšívaná krása. Naše žiačky si ocenenie môžu prevziať dňa 5.10.2023 v Prahe na zámku Chvály na slávnostnej recepcii spojenej s vernisážou medzinárodnej výstavy, ktorá potrvá do konca októbra.

            Úspech našich žiačok si veľmi vážime, obidvom žiačkam srdečne gratulujeme a želáme ešte veľa tvorivých úspechov!

             

            Ing. Jana Wiczmándyová

          • Oznámenie o voľbách do školského parlamentu

          • Milý žiak, žiačka!

            Aj v školskom roku 2023/2024 pokračuje vo svojej činnosti školský parlament pri Základnej škole Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355. Ty máš právo rozhodnúť svojím hlasom o kandidátovi do školského parlamentu, o ktorom si presvedčený/á, že ťa bude dobre zastupovať a presadzovať tvoje záujmy vo vzťahu k pani riaditeľke, pedagogickým i odborným zamestnancom a navonok. Verím, že toto svoje právo využiješ.

            Ako a kedy môžeš hlasovať?

            Voľby zástupcov do školského parlamentu budú prebiehať od 12. 09. do 19. 09. 2023 v triedach 4. až 9. ročníka pod vedením triednych učiteľov.

             

            Mgr. Šaffová Lenka, koordinátorka školského parlamentu

      • Kontakty

        • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
        • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
        • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
        • 056 6493 529
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje