• Spánok je dôležitý
          • Spánok je dôležitý

          • Milí rodičia, žiaci našej školy,

            tak ako je dôležité starať sa o svoje fyzické zdravie, je potrebné starať sa aj o zdravie psychické, o vlastnú spokojnosť a vyrovnanosť.

            Vhodným spôsobom oddychu po dni strávenom na vyučovaní je niečo upokojujúce, fyzické, radostné. Asi niet lepšej rady ako pobyt vonku – napr. šport či prechádzka spojená s príjemným rozhovorom alebo aj osamote. Kto, ako potrebuje...

            A viete, čo je pre našich dospievajúcich žiakov najlepší darček? Pravidelný a dostatočný spánok. Je nám jasné, že oni práve naopak tajne dúfajú, že k sviatku alebo len tak dostanú nejakého najnovšieho digitálneho kamaráta, ktorý im ich spánok bude narúšať. Ale keby vedeli, čo všetko nedostatok spánku spôsobuje, možno by si dali povedať...

            Viete, čo robí mozog v noci? Mozog potrebuje čas a energiu, aby mohol vybrať najdôležitejšie informácie a uchovával ich v podobe spomienok. Potrebuje prejsť všetko, čo sme sa počas dňa naučili, dozvedeli, následne to vytriediť a zabudnúť nepodstatné. Mozog to robí každú noc, v každom veku.  V mozgu dospievajúceho dieťaťa, ktoré počas dňa nazbieralo veľké množstvo informácií, vzniká doslova priestor plný podstatných, ale aj nepodstatných, nezrozumiteľných informácií, v ktorom by bez upratovania nastal jeden veľký neporiadok. Toto upratovanie sa deje v noci počas spánku – kvalitného a dostatočne dlhého spánku.

             

            Čo teda môžeme pre lepší spánok urobiť?

            • Hodinu (alebo radšej dve) sa pred spaním venovať činnostiam bez digitálnych technológii. Kvôli pozeraniu na podsvietený displej sa znižuje produkcia spánkového hormónu - melatonínu až o 22 %, čo narúša a predlžuje proces zaspávania.
            • Chodiť každý deň spať približne v rovnakú dobu a rešpektovať, že posteľ slúži na spánok, oddych, nie k jedlu, sledovaniu TV atď.
            • Dopriať si dostatočný čas na spánok. (Priemerný dospievajúci potrebuje pre svoj zdravý vývin okolo 9-10 hodín spánku.)

            A čomu pomáha kvalitný spánok?

            • Významne klesá impulzivita, náladovosť, ťažkosti so sústredením.
            • Zlepšuje sa kreativita a schopnosť riešiť problémy.
            • Zvyšuje sa chuť aktívne žiť.
            • Žiaci dokážu fungovať už od prvej vyučovacej hodiny, nedospávajú počas vyučovania (čo sa v našej škole deje čoraz viac).

            A ak by pre dospievajúcich predsa len nič z toho nebolo dobrým dôvodom na dlhý a kvalitný spánok, tak možno tento – nedostatok spánku u dospievajúcich zhoršuje akné. To by už mohlo zabrať, však? 

             

            PhDr. I.Tomovčíková, školská psychologčka

        • Dištančné vyučovanie od 15.2. – 18.2.2022
          • Dištančné vyučovanie od 15.2. – 18.2.2022

          • Riaditeľstvo Základnej školy Júlie Bilčíkovej v Budkovciach po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva a  na základe odporúčania zriaďovateľa oznamuje zákonným zástupcom, že  od utorka 15.2. do piatka 18.2.2022  prechádzajú všetky triedy na dištančnú formu vzdelávania. Úlohy im budú vyučujúci zadávať cez edupage. Prosíme zákonných zástupcov a našich žiakov, aby sledovali školskú stránku, edupage a riadili sa pokynmi triednych učiteľov.

            V dňoch 21.2 – 25.2.2022 majú žiaci jarné prázdniny. Opätovný nástup do školy je plánovaný na 28.2.2022

        • Naši žiaci na špičke najlepších v kraji
          • Naši žiaci na špičke najlepších v kraji

          • 2. februára 2022 sa  uskutočnilo krajské kolo 16. ročníka súťaže v prednese ruskej poézie a prózy RUSKÉ SLOVO v online prostredí. Súťaže sa zúčastnilo 91 účastníkov v osemdesiatich vystúpeniach žiakov a študentov z devätnástich základných a stredných škôl. Na celoslovenské kolo  postúpilo 37 účastníkov z 11 škôl.

            Po ročnej pauze sa naši žiaci tiež zúčastnili na krajskom kole a ako vždy podali kvalitný a zaujímavý výkon. Bojovali medzi účastníkmi hlavne michalovských škôl, medzi ktorými bolo početné množstvo žiakov zo ZŠ T. J. Moussona Michalovce (táto škola v rebríčku kvality škôl obsadila 6. miesto najlepších škôl na celom Slovensku).

              Našu školu reprezentovali :

            1.     Alexandra Pavlovová (VIII.B) v kategórii :   sólo spev  - 8-9. roč. 

            2.     Alexandra Pavlovová (VIII.B)  a Roman Benetin (IX.A) v kategórii:     skupinový   spev- 8-9. roč.

            3.     Alexandra Ferenčíková (IX.B) v kategórii : poézia - 8-9. roč.

            Tento rok sme obsadili  3 kategórie  a získali  3 diplomy, a teda 3 popredné umiestnenia.

            Žiačka Alexandra Ferenčíková zúčastnila sa súťaže po prvýkrát a hneď s veľkým úspechom – vybojovala krásne 2. miesto.

            Veľmi zaujímavé duo tvorili skúsenejšia Alexandra Pavlovová a nováčik v súťaži Roman Benetin  - vyspievali 2. miesto.

            No a naša najskúsenejšia žiačka v tejto súťaži Alexandra Pavlovová  v kategórii sólo spev obsadila 1. miesto a  získala priamu účasť v celoslovenskom kole, ktoré sa konalo  11.02.2022 netradične v online prostredí a tradične v Košiciach. 

                  Budeme  držať palce našej úspešnej reprezentantke Saške na celoslovenskom kole. Výsledky celoslovenskej súťaže budú zverejnené 16.2.2022

            Našim nadaným žiakom srdečne gratulujeme,  prajeme veľa ďalších úspechov  a veríme, že ich usilovnosť a úspech nadchne aj ďalších žiakov našej školy.

      • Kontakty

        • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
        • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
        • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
        • 056 6493 529
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje