• Regionálne kolo First Lego League
          • Regionálne kolo First Lego League

          • Žiaci deviateho ročníka Ján Balog, Florián Balogh, Simon Benetin, Dominik Hrabčák a náš bývalý žiak Jakub Hrabčák sa vo štvrtok, 9. januára 2020 zúčastnili na regionálnom kole medzinárodnej robotickej súťaže First Lego League, ktorá sa organizuje v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou univerzita Pavla Jozea Šafárika v Košiciach. Súťaž sa už tradične konala priestoroch Kasární/Kulturpark-u a tento rok sa jej zúčastnilo 18 tímov z celého Košického regiónu. 

            Témou súťaže na rok 2019/2020 bolo CITY SHARPER - Navrhujeme a budujeme lepšie miesta na život a prácu pre každého. V rámci súťaže sa náš tím hiGang popasoval s náročnými úlohami, ako prezentácia vlastné inovačného projektu, ktorý bol tento rok zameraný na ekológiu, rozhovor s porotcami ohľadom dizajnu a technickej konštrukcie robota robota, testovaním tímovej spolupráce a v neposlednom rade plnením náročných misií v Robot Game. 

            V ťažkej konkurencii skúsených tímov základných a stredných škôl naši žiaci získali vynikajúce umiestnenie. V rámci kategórie TEAM WORK dosiahli druhé miesto a od prvého miesta ich delil len jeden bod. V celkovom hodnotení naši žiaci skončili na krásnom 11. mieste.  Pre našu školu je tento výsledok veľký úspech, a tešíme sa na ďalšie skvelé výsledky z robotických súťaží, ktoré ešte chlapcov čakajú tento rok. 

            Ing. Petra Krajňáková

        • Levitujúci vláčik a magnetické topánky
          • Levitujúci vláčik a magnetické topánky

          • Ako dokáže vláčik lietať ? Čo je to vzdochoprázdno? A ako fungujú magnetické topánky? 

            Tak tieto záhadné javy riešilo 26 žiakov z piateho, šiesteho, ôsmeho a deviatého ročníka v Steel parku v Košiciach.  Počas 2 hodín sa žiaci oboznámili s chemickým prvkom dusíkom, jeho vlastnosťami ale najzaujímavejšie boli asi jeho účinky.  V laboratóriu  im mladý študent chémie, vysvetlil ako bezpečne pracovať s dusíkom, ako vo filmoch vzniká hmla,  ako sa nafuknutý balón zmení na kus ľadu a následne sa zmení späť na balón. Ale asi najzaujímavejšou aktrakciou bol levitujúci vláčik naplnený tekutým dusíkom, ktorý sa vznášal nad magnetickými koľajnicami, bolo to  úžasné - ako z rozprávky Harry Poter.Po hodine plnej zaujímavých pokusoch sa žiaci oboznámili s účinkami magnetu a vyskúšali si rôznych robotov.  Najzaujímavejší bol asi robotický futbal, s robotom si zahrali dokonca aj pexeso a keď  sa postalivili pred facerobota,tak im robot ukázal na displeji ich náladu, vedel sa hnevať, smiať sa ale aj  čudovať sa.Následne sa žiaci od robotov presumuli o poschodie nižšie kde si odskúšali účinky a  vlastnosti magnetu  a následne  k interaktívnej výrobe ocele. Starších žiakov zaujala výroba ocele, žiaci si obliekli ochranné pracovné oblečenie, ktoré nosia zamestnanci oceliarne a na interaktívnej tabuli sa ocitli v oceliarni, vylievali roztavenú oceľ  z pece a nasledne ju liali do rôznych foriem. Mladším najviac učarovali magnetické topánky a chôdza v nich.Po dvoch hodinách plných zážitkov sme sa všetci presunuli do Auparku. Bol to deň plný nových dojmov, zážitkov ale aj nových vedomostí. Za tento skvelý nápad ďakujeme pani učiteľke Ing. Petre Krajňakovej, ktorá prišla  s touto myšlienkou.

             PaedDr. Lenka Kaľavská Patzová

      • Kontakty

        • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
        • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
        • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
        • 056 6493 529
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje