• XXIII. ročník súťaže v prednese poézie a prózy v Drahňove

          • Počas školského roka je niekoľko už tradičných podujatí, na ktoré sa tešíme, lebo vieme, že stretneme dobrých ľudí a upevníme priateľstvá. Recitačná súťaž rómskych žiakov je jedným z takýchto stretnutí.

            Tento rok našu školu reprezentovali žiačky 1.ročníka Sofia VaškováKarolína Karchňáková. Druhý stupeň bol zastúpený piatačkou Katrin Marie Tóthovou. Katrin si zo súťaže odniesla diplom a mimoriadnu cenu za výber a náročnosť textu.

             

            Srdečne blahoželáme!

          • Mimoriadny úspech školského divadelného súboru Rukavička

          • Divadelný súbor Rukavička opäť reprezentoval našu školu. Tentokrát v 26.ročníku krajskej postupovej súťažnej prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka. Hrou Mliekola naplnil Komenského princíp - divadlo v službe vzdelávania, v ktorej sa o dramatické napätie postarali  hlavné zložky mlieka a kolového nápoja.

            Autorkou, scénografkou i režisérkou  inscenácie je Mgr. Martina Bajužiková, ktorá aj touto cestou chce poďakovať a vysloviť veľkú pochvalu za obrovskú chuť, tvorivosť, obetavosť a zodpovednosť, ktorou účinkujúci žiaci z 8. a 9. ročníka dosiahli mimoriadny  úspech  - získali umiestnenie v striebornom pásme s návrhom na postup do  celoštátneho kola súťaže Zlatá priadka.

            Tento výsledok patrí k najvýraznejším úspechom, ktoré náš divadelný súbor počas svojej existencie dosiahol. Ďakujeme za mimoriadne úspešnú reprezentáciu Stanislavovi Bajužikovi, Kristíne Dvořákovej, Laure Fedorovej, Rebeke Némovej, Mariánovi Pavlovovi,  Ivane Sabolovej a Natálii Vargovčíkovej.

          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            vo štvrtok 9.5.2024 pokračuje vyučovanie na našej škole podľa platného rozvrhu hodín. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Úspech v okresnom a regionálnom kole 70.ročníka súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín

             

            Po úspechu v okresnom kole 70.ročníka súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín, v ktorom Stanislav Bajužík (8.A) získal 2.miesto s návrhom na postup do regionálneho kola, dňa 17.4.2024 našu školu Stanislav opäť úspešne reprezentoval v regionálnom kole. Vybojoval nielen 2.miesto v 3.kategórii s prozaickým textom Martiny Palkovičovej: So sestrou na krku, ale získal si aj obecenstvo, ktoré mu udelilo Cenu diváka v prednese prózy.

            Srdečne blahoželáme!!!

          • LITERÁRNA NOC V ŠKOLE

          • Každý piatok škola stíchne a čaká na radostný pondelok, keď sa v jej triedach, chodbách a dvore znova rozozvučí detský krik a smiech. Avšak je jeden piatok v roku, keď škola pustá nezostáva.

                        Rok sa s rokom stretol a mnohí sa konečne dočkali. Večer 26.4.2024 v našej škole opäť patril príbehom. Literárna noc v škole s témou Malý princ si okamžite všetkých získala.

                        Najprv sa žiaci prostredníctvom troch príbehov zoznámili s postavou Malého princa, ktoré spracovali do komixov a následne ich zdieľali s ostatnými. Športovci si prišli na svoje v telocvični, kde žiakov čakali testy chrabrosti. Ôsmaci vyskúšali pozornosť mladších spolužiakov v pripravenom vedomostnom kvíze, ktorý bol tematicky venovaný prečítaným príbehom.

                        Keď vyšiel mesiac veľký ako peceň chleba a tma bola hrôzostrašná, nastal ten správny čas na nočné hľadanie pokladu. Po splnení úloh a správnom rozlúštení indícií, ktoré si pre mladších spolužiakov pripravili deviataci, tím piatakov poklad našiel.  

                        Večer ubehol ako voda a zavŕšili sme ho tradičným nočným kinom.

             

            „Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné.“ (Antoine de Saint-Exupéry)

             

            Tento výrok z knihy Malý princ sa niesol všetkými aktivitami počas celej noci.  Nebola to len noc pre knihomoľov, bol to hlavne čas priateľstva, vzájomnej pomoci, radosti zo spoločne strávených chvíľ.

            Veľká vďaka patrí žiakom ôsmeho a deviateho ročníka, ktorí sa aktívne podieľali na príprave literárnej noci v škole a počas celého večera mladších spolužiakov príbehmi sprevádzali. Sú dôkazom toho, že rovesnícke učenie má obrovský potenciál a radosť z dobre vykonanej práce dokáže byť nákazlivá.

             

            Za prípravu aktivít ďakujeme:

             

            VIII.A:  Stanislavovi Bajužíkovi, Michaele Kanavalovej, Karin Čorňákovej, Natálii Vargovčíkovej, Laure Fedorovej a Simone Királyovej.

             

            IX.A: Ivane Sabolovej, Rebeke Némovej, Alžbete Hajtovej, Melánii Zrelákovej, Adamovi Červeňákovi, Dávidovi Kušnírovi, Markovi Tóthovi a Filipovi Pavlovovi.

             

          • Deti a architektúra

          • 10. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže

            Dva dni plné zážitkov

            26. apríla 2024 popoludní sa uskutočnilo v kinosále SNG slávnostné vyhlásenie výsledkov výtvarnej súťaže už 10. ročníka projektu DETI A ARCHITEKTÚRA. Kristínka DVOŘÁKOVÁ pricestovala do Bratislavy, aby si z rúk organizátorov a partnerov prebrala diplom a vecné ceny za svoju výtvarnú prácu, ktorú ocenila odborná porota fantastickým 1.miestom. Krásne priestory kinosály zrekonštruovanej SNG dodali oceňovaniu naozaj slávnostnú atmosféru.

            Súčasťou eventu, ktorý moderovala Bibiána Ondrejková, bolo aj pripomenutie 10-ročnej histórie projektu, ktorého hlavným cieľom je učiť deti vnímať architektúru, spoznávať stavebníctvo a prostredie. Každý rok je projekt zameraný na inú nosnú tému a je realizovaný online pomocou kreatívneho a interaktívneho e-kurzu. V roku 2023 bola hlavnou témou projektu „Zelená architektúra, zelené stavebníctvo“ a témou výtvarnej súťaže bolo namaľovať svoju predstavu Zelenej mestskej štvrte.

            Žiaci, ktorí boli pozvaní na náklady organizátorov do Bratislavy, si užili nielen slávnostný event, ale veľkým zážitkom pre nich bola aj komentovaná prehliadka rekonštrukcie SNG, ktorú zabezpečilo pedagogické oddelenie SNG. Na druhý deň absolvovali deti aj s rodičmi tematickú vychádzku po zelenej architektúre Bratislavy, prešli sa po nábreží, ukázali im Riverpark aj Zukermandel a potom sa vláčikom-blaváčikom prešli po časti historickej Bratislavy a zavítali do Eurovea. Najväčším zážitkom pre všetkých bola návšteva mrakodrapu Eurovea Tower, kde si zo 44 poschodia pozreli krásne výhľady na celú Bratislavu. Záver tematickej vychádzky patril prehliadke budovy Wallenrod, ktorú sprevádzal jeden z autorov budovy architekt Lichý. Mnohé z ocenených deti zavítali do Bratislavy prvýkrát v živote a preto pre organizátora aj partnerov a podporovateľov projektu bolo najväčšou radosťou to, že deti aj rodičia odchádzali domov nadšení a plní skvelých zážitkov.

             

            Ing. Jana Wiczmándyová

          • ČÍTAME PRE RADOSŤ

          • Vďaka rozvojovému projektu „ Čítame  pre radosť “  môžeme  v triedach prvého a druhého ročníka posilňovať pozitívny vzťah ku knihám. V štyroch triedach sme vytvorili priestor pre triedne knižnice a tie sme doplnili knihami pre deti a mládež v hodnote 1000 eur. Podporujeme ranné čítanie pred vyučovaním, čitateľské prestávky, tematické čítanie, čítanie počas krúžkovej činnosti či predčítavanie žiakom.

            Novým knihám sa v triedach veľmi tešíme a žiaci knihy využívajú v každej aktivite naplno.

          • Deň ZEME

          • Celý svet si dňa 22.apríla pripomína, aké dôležité je chrániť našu planétu. Spoločne so žiakmi sme si aj my úctili Medzinárodný Deň Zeme, ktorý oslavujeme od roku 1970. Cieľom tohto dňa je, aby sme si pripomenuli našu závislosť od cenných darov, ktoré nám Zem dáva, a uvedomili si, že prírodné zdroje nie sú nevyčerpateľné.

            Aby sme sa priblížili k téme, tak si viacerí z nás obliekli zelené alebo modré oblečenie, ktoré symbolizuje farby našej planéty Zem. Na školskom dvore si žiaci ôsmeho ročníka pripravili pre svojich spolužiakov stanovištia, na ktorých mali rôzne úlohy. Napríklad prostredníctvom kvízu sa žiaci naučili alebo upevnili poznatky o našej planéte, ďalej si vyskúšali pokusy s vodou alebo mali možnosť si pomocou kriedy planétu nakresliť a vyjadriť svoj vzťah k nej. Po úspešnom absolvovaní všetkých stanovíšť boli žiaci obdarovaní malou sladkou odmenou.

          • Slávik Slovenska 2024

          • Spievam, spievaš, spievame...

            Spievajúce popoludnie sme zažili na našej škole dňa 17. apríla 2024, kedy sa uskutočnilo školské kolo celoslovenskej súťaže SLÁVIK SLOVENSKA 2024! 

            Stretlo sa spolu množstvo našich talentovaných žiakov! Mladší počuli už vyspievané hlasy našich slávičiek a starší si možno zaspomínali na svoje začiatky na prvom stupni. 

            Súťažilo sa v troch kategóriách: 1.-3. ročník, 4.-6. ročník a najstarší 7.-9. ročník.

            Porota, v zložení: PaedDr. Otília Sabolová, Mgr. Alena Vaľová, Mgr. Lenka Šaffová a Mgr. Jana Feňušová, spevácke výkony pozorne počúvala a rozhodla takto:

            1. kategória:

            1. miesto Lýdia Rebjáková, 3.A

            2. miesto Matúš Horváth, 1.A

            3. miesto Sofia Vašková, 1.B

             

            1. kategória:
            1. miesto Sofia Bajužiková, 4.A
            2. miesto Ema Repková, 4.A
            3. miesto Karin Hricová, 5.A

             

            3.kategória:

            1. miesto Jozefína Horváthová, 7.A

            2. miesto Emília Janusková, 8.A

            3. miesto Kristína Dvořáková, 8.A

             

            Ceny poroty získali:

            Ľudmila Ganóczyová, 4.A

            Dorota Mrázová, 4.A

            Daniel Šipoš, 8.A

            Simona Kiralyová, 8.A

            Nina Eštoková, 7.A

             

            Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným prajeme nech im to spieva aj naďalej! 

          • Exkurzia vtáči raj

          • Jar vylákala do prírody piatakov. Žiaci opustili lavice v triede a vycestovali na prírodovednú exkurziu. Tá sa začala pútavou prednáškou ornitológa z občianskeho združenia Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko v obci Senné.

             Všetci sa tešili na stretnutie s človekom, ktorý prírode zasväcuje svoj život.  Neskôr nás ornitológ previedol „vtáčím rajom“. Žiaci si prešli náučným chodníkom v tejto prírodnej rezervácii, začali pri neskororenesančnom kaštieli v obci a pokračovali ďalej smerom k sústave rybníkov rôznej veľkosti. Súčasťou je aj drevená rozhľadňa, z ktorej pozorovali vtáctvo. Toto územie je významné hniezdisko pre vodné a pri vode žijúce vtáky, hniezdi tu vyše 50 druhov vtáctva a zdržiava sa až 150 druhov vtáctva.

            Veríme, že všetci si napriek daždivému počasiu z exkurzie odniesli nielen plno zážitkov, ale aj návody a užitočné informácie z vtáčej ríše, ktoré využijú pri starostlivosti o rôznych operencov.

          • Midicoolvolley

          • Dňa 16 .4. 2024  sa žiačky ZŠ Júlie Bilčíkovej, Budkovce L. Gregušová, N. Vargovčíková, K. Čorňáková, L. Fedorová, K. Dvořaková, N. Eštoková, zúčastnili  okresného kola v Midicoolvolley dievčat. Organizátorom bola ZŠ Mierová 1, Strážske. Zúčastnilo sa ho sedem škôl. Naša škola sa umiestnila na 4. mieste. Dievčatam blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.  

          • Kľúčenka ku dňu Matiek

          • Ak, ešte nemáte darček pre mamičku , môžete jej kúpiť krásnu kľúčenku od našich deviatakov. Zakúpiť si ich môžete v pondelok cez veľkú prestávku na školskom dvore. Cena štvorlístka a lienky je 2,50€ a ostatné kľúčenky sú po 2 €. Výťažok poteší útulok pre psíkov v Močaranoch. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • 70.ročník  súťaže v umeleckom prednese

            Hviezdoslavov Kubín

            70.ročník  súťaže v umeleckom prednese

            „Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš svätá.“

            (P. O. Hviezdoslav)

             

                  Rok sa s rokom stretol a naši žiaci mali príležitosť znova potvrdiť slová nášho básnického velikána. Do školského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa uskutočnilo 23.2.2024 sa zapojilo spolu 32 žiakov z 2.- 9.ročníka.

                Máme veľkú radosť z toho, že medzi našimi žiakmi sú takí, ktorí svoju rodnú reč ľúbia a čaro slova vkladajú do prednesu.

                V okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína nás reprezentovali žiaci, ktorí obsadili vo svojich kategóriách prvé miesta:

            1. Kategória:  žiaci 2.- 4.ročníka

            Poézia: Lýdia Rebjaková (3.A)

            Próza: Sofia Bajužíková (4.A)

            1. Kategória:  žiaci 5.- 6.ročníka

            Próza: Katrin Marie Tóthová (5.A)

            1. Kategória: žiaci 7. - 9.ročníka

            Próza: Stanislav Bajužík (8.A)

             

                 V okresnom kole 70.ročníka súťaže Hviezdoslavov Kubín obsadil 2.miesto s postupom

            do regionálneho kola Stanislav Bajužík.

             

                                                                                               Srdečne blahoželáme a držíme palce v regionálnom kole!

          • Deň učiteľov

          •       Jar je nielen obdobím zrodu nového života, ale je aj časom, kedy si pripomíname výročie narodenia velikána pedagogiky Jána Amosa Komenského.

               28. marca, v deň narodenia Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov, oslavujeme Svetový deň učiteľov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

          • Šikanovanie a kyberšikanovanie

          •          Najlepším riešením ako zabrániť nevhodnému, rizikovému správaniu, je predchádzať mu. Práve kvôli tomu sa na našej škole snažíme klásť veľký dôraz na prevenciu. Dňa 19.3.2024 sa žiaci druhého stupňa zúčastnili  besedy na tému ŠIKANA A KYBERŠIKANA, ktorú viedla pani JUDr. Katarína Frimerová, koordinátorka z kancelárie pre obete trestných činov. Hlavnou témou jej besedy bolo ukázať deťom aký nebezpečný môže byť pre nich svet v on line priestore. Vysvetlila im, že je veľmi nevhodné umiestňovať na internet rôzne fotografie, ktoré by mohli byť neskôr nástrojom kyberšikanovania. Samotné kyberšikanovanie je vlastne druh šikany, pri ktorej sa používajú rôzne informačno – komunikačné technológie ako je telefón, tablet, internet a mnohé sociálne siete. Žiaľ, napriek všetkému dobrému, čo internet svetu priniesol, existujú ľudia, ktorí ho používajú so zlým úmyslom. S úmyslom ublížiť, poškodiť, vydierať, ponižovať. V dnešnej dobe je preto veľmi nevyhnutné, aby naše deti vedeli ako sa v tomto virtuálnom svete majú a môžu správať.

                  Druhá časť besedy patrila pánovi Rastislavovi Barkasimu, PhDr., ktorý k nám zavítal z ÚPSVaR a pracuje ako koordinátor ochrany detí pred násilím . Pán Barkasi našim žiakom predstavil Národnú linku na pomoc deťom v ohrození s názvom VIAC AKO NICK. Všetkým vysvetlil pre koho je táto linka určená, ako sa k nej môžu dostať, ako môže pomôcť a veľmi veľa zaujímavých faktov ohľadom jej fungovania. Je veľmi dôležité, aby deti vedeli, že ak sa raz ocitnú vo vážnej situácií a hľadajú pomoc /nechcú sa zveriť rodičom ani kamarátom/, je tu pre nich aj takáto linka pomoci, na ktorú sa môžu obrátiť. Aj keď prevencia na škole je veľmi dôležitá, ešte dôležitejšie je deťom neustále pripomínať, aby sa každý deň riadili heslom: ,,Nerob druhým to, čo nechceš, aby iní robili tebe!“ Toto im každý deň prízvukujú na našej škole všetci učitelia. Pretože iba takto z vašich a našich detí raz môžu  vyrásť dobrí a múdri ľudia.

             sociálny pedagóg

          • Planetárium Košice

          • Dňa 20. marca 2024 sa žiaci 7.A, 7.B, 8.A a 8.B triedy zúčastnili exkurzie do planetária v Košiciach. Upevnili a rozšírili si svoje vedomosti o vesmíre a vesmírnych telesách. Najviac ich upútalo prostredie a technika planetária. Sledovali severnú a južnú nočnú oblohu, niektoré súhvezdia, ktoré boli premietané jednotlivými obrazcami. Niektoré vedomosti im boli už známe. Žiaci odchádzali z planetária s príjemnými zážitkami a dojmami.

    • Kontakty

      • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
      • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
      • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
      • 056 6493 529
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje