• Oznámenie o voľbách do školského parlamentu

          • Milý žiak, žiačka!

            Aj v školskom roku 2023/2024 pokračuje vo svojej činnosti školský parlament pri Základnej škole Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355. Ty máš právo rozhodnúť svojím hlasom o kandidátovi do školského parlamentu, o ktorom si presvedčený/á, že ťa bude dobre zastupovať a presadzovať tvoje záujmy vo vzťahu k pani riaditeľke, pedagogickým i odborným zamestnancom a navonok. Verím, že toto svoje právo využiješ.

            Ako a kedy môžeš hlasovať?

            Voľby zástupcov do školského parlamentu budú prebiehať od 12. 09. do 19. 09. 2023 v triedach 4. až 9. ročníka pod vedením triednych učiteľov.

             

            Mgr. Šaffová Lenka, koordinátorka školského parlamentu

          • Čo potrebuje prvák do školy ?

          • ​​​

            ŠKOLSKÁ TAŠKA – AKTOVKA

            PREZÚVKY  -  PEVNÁ OBUV ( NIE VSUVKY)

            OBALY NA KNIHY A ZOŠITY

            ZOŠITY:

            č. 513 – 5 ks, č. 511 s pomocnou liňajkou – 7 ks, č. 511 bez pomocnej liňajky – 7 ks

            č. 510 – 3 ks, č. 624 (slovníček) – 1 ks, Žiacka knižka – 1 ks

            PÍSACIE POTREBY V PERAČNÍKU:

            ceruza č. 2 – 3 ks, pero jednorazové atramentové – 2 ks

            farbičky, strúhadlo, nožnice so zaobleným koncom, pravítko

             

            VÝTVARNÁ VÝCHOVA:

            Výkresy: A3 – 20 ks, A4 – 20 ks, Náčrtník A4 – 1 ks,

            voskovky, vodové farby, lepidlo na papier – najlepšie tyčinkové, farebný papier, igelitový obrus, zástera, štetce 2 ks – ploché - tenší a hrubší, nádoba na vodu (nie malé mištičky), plastelína

            TO VŠETKO V KUFRÍKU ALEBO V PEVNEJ KRABICI napr. od topánok

            S MENOVKOU

             

            TELESNÁ VÝCHOVA:

            tepláky a mikina, tričko s krátkym rukávom, tenisky (botasky) s bielou podrážkou

            TO VŠETKO VO VRECÚŠKU OZNAČENÉ MENOM

             

            HYGIENICKÉ POTREBY

            uterák, pohár, hygienické obrúsky (vyťahovacie), vlhčené utierky

            Všetko je potrebné označiť menom, najlepšie fixou centropen.

        • Oznam
          • Oznam

          • Základná škola Júlie Bilčíkovej v Budkovciach oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že pre potreby dotácie na školské pomôcky je rodič povinný preukázať sa potvrdením o poberaní dávky v hmotnej núdzi alebo potvrdením, že ich príjem je vo výške životného minima. Potvrdenie o hmotnej núdzi Vám na vyžiadanie vydá Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Toto potvrdenie je potrebné odovzdať škole najneskôr do 30.8.2023. Na základe odovzdaných potvrdení škola podá žiadosť o dotáciu na školské potreby.

        • Prihláška na obedy v šk.roku 2023/2024
          • Prihláška na obedy v šk.roku 2023/2024

          • Oznamujeme zákonným zástupcom našich žiakov, že ak chcú požiadať o dotáciu na stravu pre žiakov v novom školskom roku 2023/2024, je potrebné vyplniť prihlášku (za každého žiaka osobitne). Prihlášku je potrebné vyplniť iba v papierovej podobe, nie elektronicky t.j. nie cez edupage, a odovzdať triednemu učiteľovi alebo inému pedagogickému zamestnancovi školy do 30.6.2023 z dôvodu prípravy žiadosti o dotáciu v júli 2023. Akceptujeme iba papierovú prihlášku.

            Prihláška:

            Prihlaska_na_stravovanie_2023_2024.doc

        • Informácia- obedy
          • Informácia- obedy

          • Informácia k obedom- týždeň od 26.06.-29.06.2023

            Odhlásiť sa z  obeda na celý budúci týždeň, t. j. 27.6 - 29.6  sa dá len do pondelka 12:00. Ak žiak nebude odhlásený do tohto času, nebude možné ho dodatočne odhlásiť. Obed na pondelok- 26.06.2023 bude možné odhlásiť najneskôr do 8.00 hod. daného dňa. 

             Ak má žiak nedoplatok, je potrebné ho bezodkladne uhradiť. Peniaze môžete doniesť osobne vedúcej jedálne ráno do 8.00 hod. 

        • Oznam
          • Oznam

          • Oznamujeme zákonným zástupcom, že vo štvrtok t.j.22.6.2023 nebude možné odhlasovať žiakov z obedov z technických dôvodov. Ak potrebujete odhlásiť svoje dieťa zo štvrtkového obedu urobte tak v stredu 21.6.2023.

        • Športový deň
          • Športový deň

          • Šesť žiakov našej školy 13.06.2023 absolvovalo športový deň na Gymnáziu Veľké kapušany. Tento tím žiakov absolvoval netradičné, zábavné disciplíny a strávili príjemné dopoludnie. Spoločnými silami a vzájomnou spoluprácou prechádzali jednolitvými disciplínami. Celé dopoludnie bolo vedené hravou a zábavnou formou. 

        • Memoriál Štefana Nadzama
          • Memoriál Štefana Nadzama

          • 08.06.2023 sa na našej škole konal Memoriál Štefana Nadzama v malom futbale. Turnaja sa tradične zúčastnili družstvá zo Strážskeho, Zalužíc a Budkoviec. Na 1. mieste sa umiestnilo futbalové družstvo Strážske, na 2. mieste domáce družstvo Budkovce a 3. mieste získali žiaci zo Zalužíc. Náš futbalista- D. Geci získal cenu „Najlepší strelec turnaja". Blahoželáme!

        • Spevácky zbor Slnečnica v Košiciach
          • Spevácky zbor Slnečnica v Košiciach

          • Spevácky zbor Slnečnica funguje od začiatku školského roka a je zložený zo žiačok našej školy. Deň matiek 2023 sme oslávili v Auparku Košice spolu s mnohými návštevníkmi nákupného centra.  S vlastnými piesňami o mame a autorskými otextovanými filmovými melódiami sme sa predstavili 14.5.2023 našim poslucháčom a fanúšikom, rodinám a ľuďom, ktorí sa o nás dozvedeli cez Facebook. Po predstavení nás zastavovali a pýtali sa  a pýtali sa na našu školu a naše piesne .

                            Druhý veľmi pekný zážitok máme z oslavy Dňa rodiny, ktorý  v nedeľu 28.5.2023 organizovalo Arcidiecézne centrum pre rodinu v Košiciach na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne. Stihli sme si pozrieť viaceré body programu – najviac nás zaujala detská baletná škola (skladba o motýľoch...) – bola nádherná... Hlasovú rozcvičku sme mali v archeologickom múzeu, čo bolo vzrušujúce a netradičné...  Zaspievali sme sedem piesní s hudobným podkladom (vytvoreným p. uč. Sabolovou), ktorý bol zvukármi profesionálne zvládnutý – aj komunikácia so zvukovými technikmi bola vynikajúca. Piesne boli o rodine, a zneli aj naše obľúbené filmové melódie. V závere zaznelo moderátorovo poďakovanie a naša dirigentka p. uč. Sabolová bola za nás všetkých obdarovaná krásnym kvetom. Ďakujeme za príležitosť predstaviť sa inde, než v našej škole. Mali sme z vystúpenia veľmi dobrý pocit a ten umocňoval aj potlesk množstva ľudí na námestí. Bola to pre nás výborná skúsenosť.

            Obe vystúpenia boli v nedeľu, týmto ďakujeme našim rodičom, že nás v tom podporili...

            Nezačali sme vystupovať až teraz, na konci roka. Už v novembri 2022 sme vystúpili v našej telocvični ako predskokani na koncerte hudobnej skupiny Aya s prevažne detskými modernými pesničkami. V decembri 2022 sme spievali na vianočných trhoch pred Nákupným centrom Aupark Košice. Zožali sme úprimný potlesk a povzbudenie od poslucháčov a návštevníkov trhov. Bola to pre nás uzimená a stresujúca, ale super skúsenosť.

            Spev nás teší. A baví nás baviť vás – spievať, keď vidíme, že náš spev teší poslucháčov. Do počutia, priatelia – pri ďalších speváckych príležitostiach.

            Príspevok na soc. sieti o našom  vystúpení na Dni rodiny  si môžete pozrieť aj na stránke Arcidiecézneho centra pre rodinu v Košiciach.

            Speváčky a speváci, ktorí spievajú v speváckom zbore Slnečnica:

            6.A - Štefánia Horváthová, Jozefína Horváthová, Nina Eštoková, Sofia Vanesa Petická

            7.A – Lili Gregušová, Lea Kissová, Jana Úporská, Simona Kiralyová, Emília Janusková, Stanislav Bajužík, Daniel Šipoš, Kristína Dvořáková, Marcela Benyaková, Natália Vargovčíková,

            8.A – Ivana Sabolová, Rebeka Némová, Rebeka Alžbeta Hajtóvá, Viktória Kuncová, Anna Mary Jónyová, Anabela Geciová, Ema Bajužíková,

            9.B – Alexandra Pavlovová, Nina Antušová.

                            Privítame aj nových členov –platí starí známe - čím viac, tým lepšie...

        • Farebný týždeň- piatok- vzory
          • Farebný týždeň- piatok- vzory

          • Milí kamaráti,

            rovnosť človeka je základným princípom, ktorý by mal byť zachovaný vo všetkých spoločnostiach. Je však dôležité si uvedomiť, že rovnosť neznamená, že všetci ľudia sú úplne rovnakí. Práve naopak, každý jednotlivec je jedinečný a má svoje vlastné schopnosti, talenty, skúsenosti a názory.

            Rozdielnosť je prirodzenou súčasťou ľudskej existencie a prináša bohatstvo do našich spoločenstiev. Každý jednotlivec prispieva svojím jedinečným pohľadom na svet, svojimi schopnosťami a skúsenosťami.

            Dnes je deň, aby sme si uvedomili, že nech si oblečieme akékoľvek vzory, stále sme si rovní. Nikto nie je menejcenný a naopak. Aj keď sme všetci iní, v jednom sme spojení – v právach.

            Tento deň patrí práve vzorom, lebo aj ony sú rovnako originálne a jedinečné ako my, ľudia. Poukazujme na svoju inakosť a neskrývajme sa do tieňa druhých. To, že sme iní, neznamená, že nie sme dobrí.

            Pamätajme si – nesúďme knihu podľa obalu a človeka podľa výzoru a oblečenia. Na svete nenájdeme dvoch rovnakých ľudí,  a  to je na tom krásne... Každý je jedinečný a nenahraditeľný.

                                                 Alžbeta Rebeka Hajtová, Júlia Kamenská, Ivana Sabolová   VIII.A

             

            Keďže farebný týždeň mal úspech, pokračujeme ďalej.... Prevetráme skrine, doplníme šatník...

            Ak chceš, môžeš sa pridať aj ty!

        • Farebný týždeň- štvrtok- zelená
          • Farebný týždeň- štvrtok- zelená

          • Milí žiaci!

            Zelená je farba našej prírody. Zelené môžu byť aj naše oči. Zelené je všetko okolo nás.

            Príroda slúži nám všetkým a máme právo na jej užívanie. Avšak povinnosťou každej osoby je chrániť ju a starať sa o ňu.

            Príroda slúži nielen ľuďom, ale poskytuje domov aj mnohým rastlinám a živočíchom. Les a stromy v nich sú nenahraditeľnou súčasťou života. Les vytvára kyslík, bez ktorého by neexistoval život.

            Správajme sa k prírode s úctou, lebo aj jej vďačíme za to, že ešte stále sme tu.

            A k dnešnému futbalu:

            „Zelená je tráva, futbal to je hra...“

            Jana Horňáková, Liana Kotorová, Viktória Nagyová  V.A

        • Farebný týždeň- streda- čierna
          • Farebný týždeň- streda- čierna

          • Milí žiaci,

            určite ste si všimli, že dnes máme čierne oblečenie. Chceme ním upozorniť na odpad.

            Triedenie odpadu je jednou z ciest, ako urobiť niečo pozitívne pre ochranu a záchranu nášho životného prostredia. Všetci z nás produkujeme odpad, avšak každý z nás sa môže správať ekologicky a začať s triedením odpadu.

            Do žltých nádob na odpad patria: PET fľaše, igelitové a mikroténové vrecká, fólie a polystyrén.

            Do oranžových nádob na odpad patria: nápojové kartóny, čiže viacvrstvové kombinované obaly od mlieka, mliečnych výrobkov, džúsov a ovocných štiav.

            Do červených nádob na odpad patria: kovové obaly, konzervy, kovové výrobky a súčiastky, alobal a nápojové plechovky.

            Do zelených nádob na odpad patria: nevratné obaly zo skla od nápojov, sklenené nádoby, tabuľkové sklo, sklenené črepy a materiály im podobné.

            Do hnedých nádob na odpad patrí biologicky rozložiteľný odpad, do ktorého patria: kvety, tráva, lístie, drevený odpad zo strihania a orezávania krovín a stromov, pozberové zvyšky z pestovania, zvyšky z ovocia a zeleniny, piliny, drevená štiepka, hobliny a drevený popol.

            V roku 2021 sme na Slovensku vytvorili 2,7 milióna tón komunálneho odpadu. Každý Slovák či Slovenka vyhodili do odpadových nádob 497 kg smetí, čo na deň predstavuje asi 1,4 kg odpadu. Smutné je, že produkcia odpadu každý rok rastie.

            PRIPOMÍNAME, ŽE ZAJTRA JE FARBA ZELENÁ.

                                                                       Karolína Paľová, Ester Kmecová VI.A

             

        • Farebný týždeň- utorok- červená
          • Farebný týždeň- utorok- červená

          • Milí kamaráti!

            Farebný týždeň pokračuje... V pondelok sme si modrou farbou pripomenuli význam vody v našom živote.

            V utorok Vás červenou farbou chceme upozorniť na dôležitosť inej tekutiny – krvi.

            Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo je krv červená? Je to preto, že obsahuje červené farbivo – hemoglobín. Krv je zložená z troch typov buniek:

            -červené krvinky , ktoré prenášajú kyslík do celého tela,

            -biele krvinky, ktoré pohlcujú baktérie, vírusy a parazity,

            -krvné doštičky, ktoré zabezpečujú zrážanlivosť krvi.

            Telo tvorí 8-9 % krvi a rozdeľujeme ju na viacero skupín: A, B, 0, AB.

            Vedeli ste, že 14. júna oslavujeme Svetový deň darcov krvi? Každý zdravý človek nad 18 rokov a 50 kilogramov môže darovať najvzácnejší dar – krv. Neexistuje umelá náhrada krvi – jej jediným zdrojom je človek. Vaša krv môže zachrániť obeť úrazu, pomôcť predčasne narodenému dieťaťu a pri urgentných operáciách môže byť rozhodujúcim faktorom.

            A na koniec zaujímavosť:

            Skúšali ste si niekedy priložiť mušľu k uchu? Vedeli ste, že v skutočnosti nepočujete šum mora, ale šum vlastnej krvi?

                                                                            Michaela Kanavalová, Natália Vargovčíková, Kristína Dvořáková VII.A

        • Farebný týždeň- pondelok- modrá
          • Farebný týždeň- pondelok- modrá

          • Milí kamaráti!

            Ako by ste odpovedali na otázku: Čo je to voda?

            Zaskočila by vás otázka, prečo sa vás pýtame na takú obyčajnú vec?

             Prvák by odpovedal, že voda je v rybníku, vo vodovode – taká obyčajná vec!

             Piataci už vedia, že voda má ti skupenstvá: plynné, kvapalné aj pevné.

            Ôsmakom je známe, že chemická značka vody je H2O.

            Učiteľky slovenčiny by vám povedali, že je to podstatné meno, ženského rodu.

            Matematikári by hneď vypočítali objem.

            Každý však vie, že voda je látka, ktorá všetko oživí.

            Voda na Zemi zaberá asi 2/3 (dve tretiny) celkového povrchu, menej na severnej pologuli, a viac na južnej. Najviac vody je obsiahnutej v moriach a oceánoch – až 96,54 %, preto našu Zem voláme aj Modrá planéta. Zvyšok pripadá na rieky, jazerá, umelé nádrže, podzemnú vodu, vodné pary, vodu v živých organizmoch a ľadovce (tieto predstavujú najväčšiu zásobáreň sladkej vody). Voda na Zemi nie je v stacionárnom stave, neustále sa premieňa. Tento proces sa nazýva kolobeh vody.

            Voda, to sú malé kvapky, ktoré tvoria svet. Spadnú na zem a začnú tancovať nádherný tanec. Na jar oživujú celú prírodu, rastlinky, ktoré by mali vyrásť, aby každý vedel, že krutá zima sa už skončila. V lete tancujú ešte veselší tanec. Niektoré nemajú dostatok síl, a tak sa radšej vyparia. Vyparia sa však s vedomím, že sa o pár dní vrátia a budú sa môcť pripojiť k svojim priateľkám – kvapkám. Musia však počkať na dážď, až vtedy znovu zavítajú na Zem.

            A v zime? V zime je vody na svete najviac. Kvapky sa zmenia na vločky a vychvaľujú sa, že taký tvar, ako majú ony, nemá už nikto na svete.

            To je voda. Vec, bez ktorej by sme si nevedeli predstaviť život.

            Nesmieme zabudnúť na kamarátov, pre ktorých nie je voda samozrejmosťou tak ako pre nás.

            Deti v Afrike musia za vodou prejsť peši aj niekoľko kilometrov. Ani zďaleka ich voda nie je taká čistá ako tá naša. Mnohé deti zomierajú na vážne choroby, ktoré spôsobuje znečistená voda, alebo dokonca na podvýživu a smäd.

            „Vodu neoceníme, dokiaľ nám nevyschne studňa a to platí o všetkom v živote.“  Povedal  Benjamin Franklin. 
             

            Je dôležité vodu nielen chrániť, ale si aj každú kvapku vážiť.

            Kamaráti, myslite na to, keď si dnes pustíte vodu z vodovodu.

            Dušan Čurma, Tobias Boršč, Lukáš Šaffo, IV.A

             

    • Kontakty

      • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
      • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
      • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
      • 056 6493 529
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje