• Ako si môžem zorganizovať deň?
          • Ako si môžem zorganizovať deň?

          • 7.00                 budíček (hygiena tela)

            7. 30                raňajky- zjem všetko, čo mám na stole

            8.00                 vyučovanie- MAT, SJL

            9.15-10.00       vyučovanie na STV2- Školský klub alebo ČT2

            10.00-10.15     desiata- ak je pekne, vonku na balkóne alebo dvore

            10.15-12.00     vyučovanie (PRI/BIO, VLA/GEO, ANJ, NEJ/RUJ, DEJ,CHE,FYZ)-tieto predmety si prestriedaj

            12.00               obed

            12.30-14.00     vyučovanie (TSV, INF, VYV, SKZ, FIG,HUV)

            14.00-18.00     vlastný program- stolové hry  a pod.

            18.00-19.00      čítanie kníh, Detskej Biblie (modlitby z NAV)

            19.00- 20.00     necháš mamku a ocka pozrieť si Televízne noviny

                                     píšeš, kreslíš vlastný denník (čo si zažil a urobil počas dňa)

             

        • Pozrite si...
          • Pozrite si...

          • Čo je koronavírus? Kde vznikol? Aj na tieto otázky nájdeš odpovede v tomto náučnom videu pre deti. Zároveň sa dozvieš ako sa šíri a ako sa máme chrániť pred týmto vírusom. Link:  čojeCorona

        • Som doma...
          • Som doma...

          • Milí rodičia a žiaci,

            posledné dni sa u nás, aj v celom svete odohráva veľa…, áno mám na mysli Corona virus. Ľudia sú rôzni, rovnako rôzne sú aj ich reakcie na rovnaký podnet, či situáciu. Niektorí si za každú cenu robia srandu, iní sa hnevajú, iní sú vydesení a začínajú panikáriť. Pretože je rozumné chrániť si vlastné zdravie, aj fyzické aj psychické, skúsme sa na túto situáciu pozrieť aj inak...Pravdepodobne ste si aj vy veľakrát v škole/v práci želali byť už doma. Kolotoč povinností, krúžkov a neustáleho zhonu nás robil častokrát unavenými. Táto epidémia nám ponúka ostať doma a spomaliť. Doma, kde rodina nie je zrušená, príroda nie je zrušená, ani hudba, čítanie, spev nie sú zrušené, a ani smiech a nádej nám nikto nezakázal. Užime si to, čo máme a neriešme to, čo nie je k dispozícii.

            V nasledujúcom texte Vám posielam zopár tipov ako zrelaxovať, a uvoľniť tak myšlienky a emócie, a ako efektívne využiť čas doma. Nezabúdajme prosím, že aj stav nudy môže byť zdrojom výborných nápadov.  Zabavte sa 😊

            1. Vyzujte sa a pomaly sa prechádzajte po miestnosti. Svoju pozornosť zamerajte na dotyk nôh na podlahe, vnímajte svoje prsty, vankúšiky pod nimi, klenbu nohy, päty, kotníky, lýtka...všimnite si, ako sa napínajú a uvoľňujú, v ktorých miestach a v akom momente sa dotýkajú zeme. Je táto podlaha príjemná? Aké ďalšie vlastnosti má? Chladná, teplá, drsná, hladká, rovná, s hrbolčekmi, zárezmi....? chvíľku to skúmajte a uvedomte si, čo sa deje s vašim dychom, pocitom napätia...je stále tu? Mení sa? Pokračujte, kým zaregistrujete zmenu a uvedomíte si, že ste sa upokojili.
            2. Zatraste celým telom. Začnite vrtieť prstami na nohe, potom na druhej, potom kotníkmi a nakoniec celou končatinou. Tak isto postupujte aj s rukou – prsty, predlaktie, paže.
            3. Predstavte si , že ste na pokojnom mieste, kde sa cítite príjemne...čo je okolo vás? Kde ste? Ako to tam vyzerá? Nechajte sa touto predstavou chvíľu unášať, kým pocítite telesný pokoj.
            4. Privoňajte si k niečomu, čo máte radi.
            5. Kreslite alebo maľujte....je úplne jedno, čo budete kresliť a či máte nejaké nadanie alebo nie. Samotná činnosť kreslenia, či vyfarbovania, maľovania je upokojujúca. Rovnako aj modelovanie z plastelíny, či presýpanie piesku pomedzi prsty....použite, čo máte k dispozícii
            6. Pomaznajte sa s domácim maznáčikom (ak máte). Pohlaďte ho, posaďte si ho na seba, pozrite sa mu do tváre, sledujte, ako dýcha, akú má teplú srsť, alebo pokožku...buďte v tomto okamihu TU A TERAZ.
            7. Doprajte si teplý kúpeľ alebo sprchu. Zabaľte sa do teplej deky a hrejivých ponožiek. Chvíľu len tak pokojne ležte. Nechajte teplo prenikať celým svojím telom. Môžete skúsiť dychové cvičenie a sledovať, ako vzduch vchádza do vášho tela, kde sa dotýka nozdier, ako putuje krkom až do brucha a ako sa mení pri výdychu.
            8. Poskladajte puzzle.
            9. Pustite si hudbu, ktorú máte radi.

             

            Ďalšie tipy na to, čo robiť, keď sme doma....

            1. Lúštite krížovky, sudoku, hádanky, hlavolamy....je to úplne na Vás, čo si zvolíte.
            2. Naučte sa niečo nové, napr. cudzie slová.
            3. Hand-made –vyskúšajte tvoriť niečo nové, internet je plný tutoriálov, ako na to...
            4. Pomôžte doma s upratovaním, pretrieďte si skriňu, hračky, vyčistite akvárium, či iné príbytky zvieratiek, ktoré máte doma. Pretrieďte staré a nepotrebné veci...
            5. Poprezerajte si staré fotky, zaspomínajte na milé situácie, ak to zvládnete, preneste sa na chvíľu do príjemných zážitkov....nalaďte sa pozitívne
            6. Zacvičte si, zatancujte. Stoličkový tanec v kruhu najbližšej rodiny môže byť zábava. A okrem zábavy pomoc pohybu posilnite aj pamäť.
            7. Rozprávajte sa – osobne s členmi rodiny doma, či cez telefón a internet, budujte vzťahy, zaujímajte sa o druhých ľudí. Ak neviete s kým, využiť môžete anonymné a bezplatné linky dôvery , napr https://ipcko.sk/chatova-poradna/ , linku detskej istoty 116111, či Linku dôvery Nezábudka Ligy za duševné zdravie pre dospelých 0800 800 566. Kontaktovať môžete aj mňa, prostredníctvom mailu - skolskypsychologzsbudkovce@gmail.com
            8. Zahrajte si spoločenské hry, ak máte doma s kým....alebo vymyslite nejakú vlastnú J
            9. Pridajte ďalšie nápady ....a hlavne nezabúdajte ostať pokojní, urobíte tým obrovskú službu Vášmu zdraviu ;)

             

            Nezabúdajme, byť doma je jedným z najúčinnejších opatrení. Buďme zodpovední a trpezliví. Veď po každej búrke vyjde slnko.

            S pozdravom psychologička ZŠ Ivana Tomovčíková. 

             

        • Usmernenie k prerušeniu vyučovania z dôvodu šírenia respiračného ochorenia
          • Usmernenie k prerušeniu vyučovania z dôvodu šírenia respiračného ochorenia

          • Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19

            prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.

            Riaditelia zabezpečia podľa podmienok a možností samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy.

             

            V zmysle tohto usmernenia počas prerušenia vyučovania budú vyučujúci zasielam žiakom cez portál Bez kriedy alebo cez program AsC agenda pracovné listy a úlohy na samostatnú prácu v rozsahu, ktorý žiaci zvládnu doma samostatne za použitia učebníc. Ostatné pokyny k samostatnej práce nájdu žiaci v zaslaných materiáloch. Prosíme rodičov o spoluprácu pri zodpovednom vypracovaní týchto úloh. Ide o vzdelanie a budúcnosť našej mladej generácie, z ktorých potrebujeme vychovať zodpovedných a uvedomelých občanov.

             

        • Oznam
          • Oznam

          • Od 12.3.2020 do 16.3 2020 (vrátane) je udelené mimoriadne voľno z dôvodu výskytu respiračných ochorení podobných chrípke a vysokého počtu chýbajúcich žiakov. Nástup do školy je 17. 3.2020 (utorok).

        • Veľké hviezdičky našej malej obecnej školy.  Máme skvelý úspech na celoslovenskom kole v Košiciach – po roku bronz.
          • Veľké hviezdičky našej malej obecnej školy. Máme skvelý úspech na celoslovenskom kole v Košiciach – po roku bronz.

          • 28. februára 2020 sa  uskutočnilo celoslovenské kolo 14. ročníka súťaže v prednese ruskej poézie a prózy RUSKÉ SLOVO v kultúrparku v Košiciach. Súťaže sa zúčastnilo 150 žiakov a študentov, 57 učiteľov ruského jazyka z 57 vzdelávacích inštitúcií zo všetkých častí Slovenska. Našu školu reprezentovali  Sofia Drožetská ( VIII.B)   v kategórii poézia 8-9. roč. – ruskojazyčné prostredie a Sofia Čorňáková ( VIII.B)   v kategórii poézia 8-9. roč.. Dievčatá sa nezľakli konkurencie a na vysokej úrovni reprezentovali našu školu. Žiačka Sofia Čorňáková  v kategórii – poézia obsadila vynikajúce 3. miesto. Sofia Drožetská dostala diplom účastníka, ale mala na to, aby sa umiestnila. Nedovolil subjektívny názor neveľmi odbornej poroty. Ale v mojich očiach je víťazka, lebo  zúčastniť sa celoslovenského kola je už veľký úspech!

             Našim nadaným žiačkam srdečne gratulujeme,  prajeme veľa úspechov vo výchovno-vzdelávacom procese a veríme, že ich usilovnosť a úspech nadchne aj ďalších žiakov našej školy.

            Sme veľmi hrdí na naše žiačky, na ich úspechy a touto cestou ešte raz ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

             

            S.Glosarová, učiteľka ruského jazyka

             

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

          • Hovorí sa, že kniha je pre nás kľúčom k čarovnému svetu poznania a fantázie. Na takúto cestu sa 19. februára vybrali aj niektorí žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka našej základnej školy, kedy navštívili Zemplínsku knižnicu Gorazda Zvonického v Michalovciach. O knižnici, jej službách a jednotlivých oddeleniach sa od pani knihovníčky dozvedeli mnoho nových informácií.

            Žiaci si neskôr  v MsKS MI pozreli divadelné predstavenie Kde je Geli?, ktoré vzniklo v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny MI v súvislosti s implementáciou Národného projektu Podpora ochrany deti pred násilím.

        • Testovanie 9
          • Testovanie 9

          • Pre žiakov 9. ročníka sa dňa 1. apríla 2020 (streda) uskutoční Testovanie 9 z týchto predmetov: matematika a slovenský jazyk a literatúra. Bližšie informácie nájdete na webovej stránke NUCEM-u (tu).

      • Kontakty

        • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
        • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
        • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
        • 056 6493 529
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje