• Hviezdoslavov Kubín

          • 70.ročník  súťaže v umeleckom prednese

            Hviezdoslavov Kubín

            70.ročník  súťaže v umeleckom prednese

            „Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš svätá.“

            (P. O. Hviezdoslav)

             

                  Rok sa s rokom stretol a naši žiaci mali príležitosť znova potvrdiť slová nášho básnického velikána. Do školského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa uskutočnilo 23.2.2024 sa zapojilo spolu 32 žiakov z 2.- 9.ročníka.

                Máme veľkú radosť z toho, že medzi našimi žiakmi sú takí, ktorí svoju rodnú reč ľúbia a čaro slova vkladajú do prednesu.

                V okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína nás reprezentovali žiaci, ktorí obsadili vo svojich kategóriách prvé miesta:

            1. Kategória:  žiaci 2.- 4.ročníka

            Poézia: Lýdia Rebjaková (3.A)

            Próza: Sofia Bajužíková (4.A)

            1. Kategória:  žiaci 5.- 6.ročníka

            Próza: Katrin Marie Tóthová (5.A)

            1. Kategória: žiaci 7. - 9.ročníka

            Próza: Stanislav Bajužík (8.A)

             

                 V okresnom kole 70.ročníka súťaže Hviezdoslavov Kubín obsadil 2.miesto s postupom

            do regionálneho kola Stanislav Bajužík.

             

                                                                                               Srdečne blahoželáme a držíme palce v regionálnom kole!

          • Deň učiteľov

          •       Jar je nielen obdobím zrodu nového života, ale je aj časom, kedy si pripomíname výročie narodenia velikána pedagogiky Jána Amosa Komenského.

               28. marca, v deň narodenia Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov, oslavujeme Svetový deň učiteľov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

          • Šikanovanie a kyberšikanovanie

          •          Najlepším riešením ako zabrániť nevhodnému, rizikovému správaniu, je predchádzať mu. Práve kvôli tomu sa na našej škole snažíme klásť veľký dôraz na prevenciu. Dňa 19.3.2024 sa žiaci druhého stupňa zúčastnili  besedy na tému ŠIKANA A KYBERŠIKANA, ktorú viedla pani JUDr. Katarína Frimerová, koordinátorka z kancelárie pre obete trestných činov. Hlavnou témou jej besedy bolo ukázať deťom aký nebezpečný môže byť pre nich svet v on line priestore. Vysvetlila im, že je veľmi nevhodné umiestňovať na internet rôzne fotografie, ktoré by mohli byť neskôr nástrojom kyberšikanovania. Samotné kyberšikanovanie je vlastne druh šikany, pri ktorej sa používajú rôzne informačno – komunikačné technológie ako je telefón, tablet, internet a mnohé sociálne siete. Žiaľ, napriek všetkému dobrému, čo internet svetu priniesol, existujú ľudia, ktorí ho používajú so zlým úmyslom. S úmyslom ublížiť, poškodiť, vydierať, ponižovať. V dnešnej dobe je preto veľmi nevyhnutné, aby naše deti vedeli ako sa v tomto virtuálnom svete majú a môžu správať.

                  Druhá časť besedy patrila pánovi Rastislavovi Barkasimu, PhDr., ktorý k nám zavítal z ÚPSVaR a pracuje ako koordinátor ochrany detí pred násilím . Pán Barkasi našim žiakom predstavil Národnú linku na pomoc deťom v ohrození s názvom VIAC AKO NICK. Všetkým vysvetlil pre koho je táto linka určená, ako sa k nej môžu dostať, ako môže pomôcť a veľmi veľa zaujímavých faktov ohľadom jej fungovania. Je veľmi dôležité, aby deti vedeli, že ak sa raz ocitnú vo vážnej situácií a hľadajú pomoc /nechcú sa zveriť rodičom ani kamarátom/, je tu pre nich aj takáto linka pomoci, na ktorú sa môžu obrátiť. Aj keď prevencia na škole je veľmi dôležitá, ešte dôležitejšie je deťom neustále pripomínať, aby sa každý deň riadili heslom: ,,Nerob druhým to, čo nechceš, aby iní robili tebe!“ Toto im každý deň prízvukujú na našej škole všetci učitelia. Pretože iba takto z vašich a našich detí raz môžu  vyrásť dobrí a múdri ľudia.

             sociálny pedagóg

          • Planetárium Košice

          • Dňa 20. marca 2024 sa žiaci 7.A, 7.B, 8.A a 8.B triedy zúčastnili exkurzie do planetária v Košiciach. Upevnili a rozšírili si svoje vedomosti o vesmíre a vesmírnych telesách. Najviac ich upútalo prostredie a technika planetária. Sledovali severnú a južnú nočnú oblohu, niektoré súhvezdia, ktoré boli premietané jednotlivými obrazcami. Niektoré vedomosti im boli už známe. Žiaci odchádzali z planetária s príjemnými zážitkami a dojmami.

          • Testovanie 9 (2024)

          •  

            – testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ

            Termín testovania: 20.3.2024       Náhradný termín: 4.4.2024 

            Predmety testovania: matematika a slovenský jazyk a literatúra

            Harmonogram:

            8.00 - 8.20      - začiatok testovania, úvodné pokyny, rozdanie testov      

            8.20 - 9.50      vypracovanie testu z matematiky

            9.50 - 10.20    - prestávka

            10.20 - 10.35  - začiatok testovania, úvodné pokyny, rozdanie testov   

            10.35 - 11.45  vypracovanie testu zo slovenského jazyka a literatúry

            11.45              - ukončenie testovania

             

            Pomôcky: modré guľôčkové pero, rysovacie pomôcky (ceruzka, kružidlo, uhlomer, pravítka) a kalkulačka.

            Žiaci nesmú používať: mobilné telefóny, tabuľky, iné študijné materiály a pomôcky, vlastnoručne urobené výpisky, prehľady vzorcov, pravidiel a podobne.

            Žiaci s upravenými podmienkami majú upravený čas na riešenie testov a môžu pri práci použiť kompenzačné pomôcky (slovníky, vlastné tabuľky a prehľady vzorcov), ktoré používali aj na vyučovaní.

            Dĺžka testovania žiakov so ZZ zaradených do 1. skupiny obmedzenia je predĺžená o 15 minút.

            Dĺžka testovania žiakov so ZZ zaradených do 2. skupiny obmedzenia je predĺžená o 30 minút.

             

            Informácie: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

          • Medzinárodný deň žien

          • Dneska je ten veľký deň, sviatok všetkých dievčat i žien. Preto všetky slečny, mamky i babičky dostanú zaslúžené kytičky. 

            Naši kolegovia nás potešili na Medzinárodný deň žien! Je to veľmi milé gesto a veľmi si to vážime. Vaša pozornosť a podpora nám dodáva veľkú radosť a energiu do nášho každodenného života v práci. Ešte raz vám všetkým veľmi pekne ďakujeme ! 

          • Zelená architektúra, zelené stavebníctvo

          • 10. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže

             

            Kreativita, originalita, farebnosť - tieto 3 slová asi najlepšie vystihujú celkový dojem z výtvarných prác zaslaných do 10. ročníka výtvarnej súťaže k projektu Deti a architektúra. Výtvarných prác na tému „Zelená mestská štvrť“ prišlo do súťaže vyše 600 a porota vyberala z nich na ocenenie 25.

            12. februára 2024 popoludní sa na FAD STU v Bratislave stretli organizátori a partneri a podporovatelia projektu Deti a architektúra, aby zo všetkých zaslaných výtvarných prác vybrali tie najkrajšie a najoriginálnejšie.  Žiaci maľovali svoju predstavu Zelenej mestskej štvrte a mnohým žiakom sa podarilo inšpirovať aj samotných architektov, ktorí boli aj v porote.

            S veľkým potešením sme prijali správu, že žiačka 8.A  triedy našej školy Kristína DVOŘÁKOVÁ získala ocenenie najvyššie - 1. miesto. Kristínke srdečne gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu. Tak isto ďakujeme aj ďalším žiakom: Lei Kissovej, Stankovi Bajužikovi, Marcelke Benyakovej, Alexke Vaľovej, Miške Kanavalovej, Lilli Gregušovej, Natálii Vargovčíkovej, Laure Fedorovej,  Julke Kamenskej, Ivanke Sabolovej aj Áronovi Csörgőovi, ktorý sa do projektu na hodinách výtvarnej výchovy zapojili a ich výkresy boli tak isto originálne a kreatívne.

             

            Žiaci, ktorých práce vybrala porota na ocenenie a medzi nimi aj Kristínka, sa môžu už teraz tešiť na koniec apríla, kedy zavítajú do Bratislavy. 26. apríla 2024 sa bude popoludní v kinosále SNG konať slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže a na druhý deň sa pozvaní žiaci zúčastnia tematickej vychádzky po zelenej architektúre Bratislavy. Časť vychádzky absolvujú deti aj vláčikom-blaváčikom a sprevádzať ich budú odborníci na architektúru a stavebníctvo.

            Ing. Jana Wiczmándyová

          • ROZPRÁVKOVÉ POPOLUDNIE PREDŠKOLÁKOV

          • V tomto školskom roku sme sa predškolákom a zvedavým škôlkarom rozhodli školské prostredie priblížiť o niečo skôr, a už od jesene sme pripravovali predškolácke stretnutia.

            Predškoláci túto možnosť využili a aj na DRUHOM STRETNUTÍ PREDŠKOLÁKOV sme si spolu skúsili ako sa pracuje v triede a vo veľkej škole.

            Predškolákov privítali pani učiteľky, spevácky zbor Slnečnica a rozprávkové úlohy. Pracovali sme v skupinách. Hľadali, triedili, usporadúvali, dopĺňali, vyfarbovali a to všetko s veselými Tromi prasiatkami. Predškoláci boli usilovní a odvážni, veľmi sa im darilo pri plnení úloh a ukázali svoje nadobudnuté zručnosti a šikovnosť.

            UŽ TERAZ SA TEŠÍME NA VÁS  MILÍ PREDŠKOLÁCI NA ZÁPISE DO 1. ROČNÍKA V APRÍLI.

             

            Mgr. Alena Červeňáková

          • Na našej škole spievajú Slnečnice...

          • Spevácky zbor Slnečnica pôsobí na našej škole už druhý rok. Spievajú v ňom dievčatá z 7.A, 8.A a 9.A. Pred Vianocami spievali v Obchodnom centre v Michalovciach za veľkej podpory rodičov, zamestnancov OC Zemplín, aj učiteľov a asistentov našej školy. Koledy, vianočné piesne a naše filmové melódie všetky napísané priamo pre nás vyčarili na ustarostených tvárach ľudí v OC Zemplín úsmevy. Mnohí sa pristavili, počúvali  a tlieskali. Bolo to milé a vianočné to presne sme chcel dosiahnuť.

            Dňa 21.1.2024 sa spevácky zbor predstavil na schôdzi Únie žien v Slavkovciach. Dievčatá boli veľmi milo a príjemne privítané a dokonca aj odmenené za svoje vystúpenie. Vystúpenie ovplyvnila vysoká chorobnosť dievčat, ale aj tak všetko dopadlo veľmi dobre.  

            Ďalšie vystúpenie speváckeho zboru Slnečnica  bolo 12.2.2024 pre predškolákov na Popoludní s rozprávkou, kde zbor predstavil svoje rozprávkové piesne spolu s malým divadielkom našim budúcim žiakom.

            Okrem tejto „veľkej“ Slnečnice na škole pôsobí ešte Slnečnica malá – žiaci 4.A, ktorí sa rozhodli konkurovať veľkej Slnečnici – a ide im to parádne! Zaspievali koledy, vianočné piesne a zatancovali na ľudovú nôtu návštevníkom  OC Zemplín. Vďaka vytrénovaným hlasom sa zvuk malej Slnečnice niesol celým nákupným centrom a zožali veľa pochvál a potlesku.

            Obe naše Slnečnice spievajú piesne, ktoré sú naše – originálne a vymyslené pre nás. Sú to piesne o škole,  o mame, Vianociach,  lete, rozprávkach, hádankách, spolužiakoch, sú s tancom, potleskom, jednoducho najrôznejšieho charakteru a o všetkom možnom, čo sa nám v živote deje. Nie sú odkopírované z internetu, ale vymyslené. To je veľmi vzácne – ktorý spevácky zbor sa môže pochváliť, že spieva originálne piesne, napísané len pre neho? V okruhu 100 kilometrov okolo nás taký spevácky zbor nenájdeme. Keby nás na škole bolo viac, boli by aj viachlasné, ale skúšame aj to.

            Tešíme sa na ďalšie pesničky a vystúpenia našich Slnečníc – našich talentovaných žiačok aj žiakov a prajeme im zdravé hlasivky, veľa trpezlivosti a pani učiteľke veľa hudobnej fantázie.

             

                                                                                                                                                  PaedDr. Otília Sabolová

          • Oznámenie o prerušení vyučovania

          • Oznámenie o prerušení vyučovania


             

            Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355 oznamuje rodičom a zákonným zástupcom, že na základne vysokého počtu chýbajúcich žiakov na  akútne respiračné ochorenie prerušuje na našej škole vyučovanie od 13.2.2024  do 16.2.2024.

             

             

            Vyučovanie bude obnovené pondelok 19.2.2024.

             

            Odôvodnenie :

            Zriaďovateľ k danému kroku pristúpil po  konzultovaní  a odporúčaní s RÚVZ v Michalovciach a detskej lekárky - MUDr. Paľovej.


             

            PaedDr. Viera Vajsová, riaditeľka školy

          • VŠETKOVEDKO – VYHODNOTENIE

          • V novembri sa 22 našich žiakov I. stupňa zapojilo do 15. ročníka vedomostnej súťaže VŠETKOVEDKO. Plnili vedomostné úlohy z každého rožka troška a preverili si logické myslenie, čítanie s porozumením a vedomosti zo všeobecného prehľadu.

            Skvelé výsledky,  umiestnenie medzi 30% najlepších žiakov Slovenska a titul VŠETKOVEDKO získali:

            Jozef Rebjak  1. A

            Simona Sabolová  1. A

            Lýdia Rebjaková  3. A

            Všetkým zapojeným žiakom srdečne blahoželáme a prajeme úspechy v ďalších súťažiach.

          • Súťaž  - Ruské slovo

          • Dňa 25.01.2024 sa konalo krajské kolo 18. ročníka súťaže v prednese ruskej poézie a prózy Ruské slovo. Súťaž  prebiehala na zš T. J. Moussona v Michalovciach. Na súťaži sa predstavili dve naše žiačky, skúsená Ivana Sabolová ( IX.A) a Simona Sabolová ( I.A), ktorá mala premieru.

            Žiačky predviedli skvelý výkon: Ivana Sabolová v 2. kategórii poézia sa umiestnila na 2.mieste a Simona Sabolová v 1.kategórii poézia obsadila 3. miesto.

            Srdečne blahoželám našim žiačkam a prajem veľa úspechov.

                                                                                                                           Učiteľka ruského jazyka S. Glosarová

          • „Strašidelný zážitok“ z divadla

          •  

                   Pozerať   film  v   televízii   je   bežné,   ale   ísť   do   divadla,   to   sa   nestáva  každý  deň.  Aj keď nám počasie neprialo a cesty boli šmykľavé, nedali sme sa odstrašiť. Veď na nás predsa čakalo divadelné predstavenie „Hrôzostrašné príbehy strýka Montaguea“Divadle Jonáša Záborského v Prešove. A aké dojmy zanechalo, prečítajte si z vyjadrení žiakov 7. ročníka:

            „Po vstupe do divadla sa nám veľmi páčili maľby na strope divadla.“

            „Zaujali nás použité efekty – ako napríklad voňavá hmla, ktorá vychádzala z hrôzostrašného domu.“

            „Predstavenie bolo vtipné a zároveň strašidelné!“

            „Páčili sa mi prepracované kulisy, množstvo dverí, okienok a ich mnohostranné využitie v hre.“

            „Mňa zaujali detailné kostýmy postáv.“

            O tom, že divadlo na nás zapôsobilo, niet pochybností. Či nás naučilo aj báť sa ako hlavnú postavu Edgara, ťažko povedať, keďže žiaci po predstavení vychádzali s úsmevom na tvári.

             

                                                                                                      Žiaci 7. ročníka, Mgr. Lenka Šaffová

          • Stolnotenisový turnaj

          • V utorok (30. 01. 2024) sa v našej škole konal stolnotenisový turnaj pre žiakov 8. a 9. ročníka, ktorého organizátorom bol školský parlament. Aj keď hlavným cieľom turnaja bolo zahrať si a zabaviť sa, našli sa hráči, ktorí svojou hrou prekvapili a mohli by  konkurovať aj skúseným hráčom. Na krásnom 3. mieste skončil Dávid Kušnír (9.A), 2. miesto obsadil Jakub Vargovčík (8.A) a víťazom sa stal Sebastián Miškovič z 9.A.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, férovú hru a tešíme sa opäť o rok!

            Školský parlament

          • Oznámenie o udelení voľna

          • Vec: Oznámenie o udelení voľna

             

            Základná škola Budkovce na základe § 2 ods.1 pís. a) zákona 596/2003 Z.z. O štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení zastúpená riaditeľkou školy  PaedDr. Vierou Vajsovou Vám oznamuje, že:

             

            dňa  2.2.2024 - piatok, poskytuje voľno žiakom  1. až 9. ročníka z organizačných dôvodov podľa § 150 ods.5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.      

            Odôvodnenie:

                        Dňa 2.2.2024 zamestnanci školy absolvujú vzdelávanie – Sociálny kompas. Organizačne nie je možné zabezpečiť vyučovanie.

            Vyučovanie bude pokračovať v pondelok 5.2.2024 riadnym rozvrhom hodín.

             

                                   

             

                                                                                                                      PaedDr. Viera Vajsová v.r.  

                                                                                                                      riaditeľka školy

          • Hlási sa školský parlament

          • Milí žiaci,

            oznamujeme Vám, že dňa 30.1. 2024 (v utorok) sa bude konať turnaj v stolnom tenise  pre žiakov 8. a 9.  ročníka. Záujemcovia nech  sa hlásia u triednych učiteľov.

             

            Zúčastneným prajeme  veľa šťastia!

    • Kontakty

      • Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce 355, 072 15, okr. Michalovce
      • 056 6493126 056 6884511 mob: 0910 953876 IČO: 35542225 DIČ: 2021637046
      • Budkovce 355, 072 15 Budkovce Slovakia
      • 056 6493 529
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje